Gemeente Asten


26-01-2006
MER studie van start

Na goedkeuring start MER in voorjaar 2006
voortgang project meros (MER Oostelijk deel van de Stedelijke regio)

In december 2004 heeft de regioraad van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) het "Regionaal Structuurplan regio Eindhoven" (RSP) vastgesteld. Het plan is vervolgens ook goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van de provincie. In het RSP zijn de gebieden 't Goor, Lungendonk en Diesdonk als te ontwikkelen woongebied en bedrijventerrein aangeduid. Aanvullend hierop is in het uitvoeringsprogramma van het RSP het project "MER-studie Diesdonk/Lungendonk" opgenomen: "In de MER-studie wordt de (on)geschiktheid van de eventuele omvang van Diesdonk en Lungendonk als bedrijventerrein of woningbouwlocatie in afweging gebracht met overige locaties in het Helmondse deel van de stedelijke regio." De voorlopige begrenzing van het Helmondse cq. oostelijke deel van de stedelijke regio is aangegeven op bijgevoegde kaart. Door de gemeenten Asten, Geldrop-Mierlo, Helmond, Laarbeek en Someren is het initiatief genomen om het project MER Oostelijk deel van de Stedelijke regio (MEROS) gezamenlijk ter hand te nemen. Met de uitvoering van dit project wordt aangesloten bij de standpunten van de betrokken gemeenten ten aanzien van de ruimtelijke ontwikkeling in het oostelijk deel van de stedelijke regio. De gemeenten vormen gezamenlijk de initiatiefnemer van deze MER.
Vanwege de directe relatie met het RSP zijn ook het SRE en de provincie ambtelijk en bestuurlijk betrokken bij het project. Ook Waterschap Aa en Maas is, gelet op de waterbergingsopgave, ambtelijk en bestuurlijk nauw betrokken bij dit project. Bevoegd gezag is Gedeputeerde Staten en de provincie is zodanig ook vertegenwoordigd in de ambtelijke werkgroep en bestuurlijke stuurgroep. Voorzitter van de (bestuurlijke) stuurgroep is Mevr. P.H.M. Jacobs-Aarts.

Doel project MEROS
Het project MEROS heeft als doel om te komen tot een regionaal politiek en bestuurlijk breed gedragen locatiekeuze voor de realisering van de verstedelijkingsopgave van Helmond, gebaseerd op een transparant en zorgvuldig uitgevoerde afweging. De eventuele locaties die uit het project volgen, zullen definitief planologisch-juridisch worden verankerd in het RSP.

Vervolgstappen
Indien de MER uitwijst dat één of meerdere locaties in aanmerking komen voor bedrijventerrein of woningbouw zullen de volgende stappen worden gezet in planvorming en realisatie. Allereerst zullen de locaties definitief worden vastgelegd in het Regionaal Structuurplan. Daarna zal per locatie een bestemmingsplan moeten worden opgesteld, waarbij wederom een MER moeten worden uitgevoerd, maar dan gericht op de duurzame inrichting van de betreffende gebieden.

Tijdspad
Voor het project is de volgende globale tijdsplanning opgesteld:

Fase 1. Voorbereiding Afronding februari 2006

Fase 2. Startnotitie Afronding mei 2006

Fase 3. MER-onderzoek Afronding mei 2007

Fase 4. MER-procedure Afronding januari 2008

Fase 5. Planologische procedure Medio 2008

Noot voor de pers
Voor informatie kunt u contact opnemen met communicatiemedewerker Peter Greijn van de gemeente Asten, tel. 0493-671204.