Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

Persbericht

'Bob...of bon?' in de stad Utrecht

Utrecht,

De politie gaat het komende jaar iedere week alcoholcontroles houden op diverse locaties in de stad Utrecht. Het BOB-team van 3VO-Utrecht verzorgt de voorlichting rondom deze intensieve handhavingperiode. De campagne zal bekend worden onder de naam `Bob...of Bon? in de stad Utrecht' en heeft tot doel het aantal weggebruikers dat onder invloed van alcohol rijdt, terug te dringen. De wethouder verkeer van Utrecht, mevrouw Yet van den Bergh, gaf op vrijdagavond 20 januari het startsein door een eerste blaastest bij een automobilist af te nemen.

Voorlichting en publiciteit
`De Bob' is het boegbeeld voor nuchter rijden en Bob zal zich dus ook regelmatig in de stad laten zien. Maar de politie zal ook de resultaten van de campagne via de lokale media regelmatig terugkoppelen.

Waarom deze campagne?
Iedereen weet inmiddels dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Toch wordt het aantal doden in Nederland in 2004 als gevolg van ongevallen waarbij alcohol in het spel was, op 135 geschat. Dit aantal is 15% van alle verkeersdoden. Omdat het percentage overtreders met alcohol op het hoogst is in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, is gekozen voor de stad Utrecht. Door het houden van veel alcoholcontroles verwachten de organiserende partijen dat weggebruikers de kans op een controle (en de eventuele negatieve gevolgen) hoger gaan inschatten, daarom geen risico meer nemen en dus fris achter het stuur gaan zitten.

Nieuwe alcohollimiet beginnende bestuurders
Vanaf 1 januari 2006 gelden er strengere regels voor alcohol in het verkeer. Tijdens de alcoholcontroles houdt de politie dit scherp in de gaten. De strengere alcohollimiet van 0,2 promille oftewel 95 ug/l geldt voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist díe groep een hoge kans heeft op een ongeluk.

De campagne is een samenwerking tussen het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht, 3VO-Utrecht, gemeente Utrecht, de politiedistricten Utrecht Zuid, Utrecht Noord, Paardenveld en het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Utrecht.

Klik hier voor nadere info over bob
Klik hier voor nadere info over acties van 3VO-Utrecht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mevr. Ingrid Wetser
3VO-Utrecht
Projectleider
west@3vo.nl
035-5248838