Openbaar Ministerie

Persberichten
Dordrecht, 26 januari 2006

Vier verdachten aangehouden voor reeks gewapende overvallen in Nederland

Vier mannen zijn aangehouden voor vijf gewapende overvallen en een gijzeling in de maanden december 2005 en januari 2006 in de regios Zuid Holland, Utrecht en Gelderland.

Naar aanleiding van het onderzoek naar de overvallen werden er op 14 januari 2006 twee 18 jarige mannen en een 17 jarige man uit Utrecht aangehouden.

De twee mannen van 18 jaar hebben bekend betrokken te zijn bij 5 overvallen en een gijzeling.

De reeks overvallen begon met een gewapende overval op 3 december 2005 op een tankstation in Geldermalsen. Hierbij werd een geldbedrag buitgemaakt. Voor deze overval is aandacht gevraagd op 10 januari 2006 in het programma Opsporing Verzocht. Verder is er op 19 december een overval gepleegd op een winkel in Bilthoven. Hierbij werd onder bedreiging van een vuurwapen een geldbedrag afhandig gemaakt.

Op 23 december werd er een overval gepleegd op een winkel in Houten. Hierbij werd onder bedreiging van een vuurwapen geld weggenomen.

Op 2 januari werd een medewerker van een winkel te Woerden na sluitingstijd enige tijd gegijzeld en vastgehouden in zijn auto onder bedreiging van een vuurwapen. Hij werd na enige uren vrijgelaten nadat de verdachten geen kans zagen de winkel binnen te dringen.

Op 5 januari 2006 vond er een overval plaats op een supermarkt te Lexmond (Zuid Holland), waarbij 2 medewerkers worden gegijzeld onder bedreiging van een vuurwapen. Er werd een geldbedrag weggenomen en een GSM.

Op 11 januari 2006 vond een gewapende overval plaats in een winkel te Geldermalsen. Onder bedreiging van een vuurwapen werd geld weggenomen.

De twee 18 jarige mannen hebben deze overvallen bekend. Zij zitten nog in voorlopige hechtenis.

De 17 jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de overvallen te Houten en Lexmond en de gijzeling te Woerden. Hij zit nog in voorlopige hechtenis.

Een vierde verdachte, een 19 jarige man uit Utrecht, is op dinsdag 24 januari 2006 aangehouden. Hij zal vrijdag 27 januari worden voorgeleid bij de rechter-commissaris.