Stadsdeel Amsterdam-Noord

Zonnepanelen op stadsdeelhuis

Op het stadsdeelhuis in Amsterdam-Noord zijn 28 zonnepanelen geplaatst. Met deze PV-panelen (photo-voltaïsche panelen) wordt elektriciteit opgewekt. In totaal gaat het om 85 m2 oppervlakte.

Klimaatverandering krijgt de laatste tijd volop aandacht. De uitstoot van koolstofdioxide door verbranding van fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen) is hiervan de belangrijkste oorzaak. Bovendien zijn de fossiele brandstoffen niet eeuwig beschikbaar. De verwachting is dat over enkele tientallen decennia het einde van deze bronnen in zicht is. "Overschakelen op duurzame energiebronnen is dus noodzakelijk", zegt portefeuillehouder milieu Kees Diepeveen. De meeste vormen van duurzame energie zijn nu nog duur maar worden steeds goedkoper. De prijzen van fossiele brandstoffen zullen daarentegen steeds meer stijgen.

Kees Diepeveen is blij dat met de bouw van het stadsdeelhuis veel aandacht is besteed aan energiebesparing en de toepassing van duurzame energie. Het energieverbruik van het gebouw ligt daardoor nu al 40% lager dan normaal. De opbrengst van zonnepanelen bedraagt 4000 kWh per jaar; dit is gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 1,5 Amsterdamse huishouden.

De panelen leveren een bijdrage aan het totale elektriciteitsverbruik in het stadsdeelhuis. Bovendien benadrukt de plaatsing van zonnepanelen dat stadsdeel Amsterdam-Noord aandacht heeft voor groen & milieu. In de hal is een display geplaatst. Deze laat zien hoeveel energie er daadwerkelijk wordt opgewekt en wat de totale opbrengst is.

Het plaatsen van zonnepanelen is niet goedkoop. Dit is de reden dat er nog weinig gebruik van wordt gemaakt. Plaatsing gebeurt bijna alleen met subsidiegelden. Ook voor het plaatsen van de panelen op het stadsdeelhuis is gebruik gemaakt van verschillende subsidiegelden. Deze investeringen worden de komende 20 jaar terugverdiend. Met de stijgende energieprijzen zal deze termijn zelfs korter zijn.