Gemeente Breda

2,8 Miljoen euro VROM-subsidie voor Markoevers

Breda ontvangt 2,8 miljoen euro voor de ontwikkeling van de oevers van de Mark in Via Breda uit het budget BIRK van het ministerie van VROM.

Het Budget Investeringen Ruimtelijke kwaliteit (BIRK) is bedoeld om financiële impulsen te geven aan ruimtelijke investeringsprojecten die passen binnen het ruimtelijk beleid in Nederland. Het geld wordt door minister Dekker toegekend voor een kwaliteitsimpuls aan de zones ten oosten en westen van de Mark en voor de eerste fase van dit deel van Via Breda. De bijdrage is met name bestemd voor het verbeteren van kwaliteit van de openbare ruimte.

Volgens het ministerie van VROM sluit de ontwikkeling van het gebied aan bij het ruimtelijk beleid van minister Dekker: centrumvorming, functiemenging en intensief ruimtegebruik. De ontwikkeling moet tevens een bijdrage leveren aan een aantrekkelijker verblijfsklimaat in het stedelijk centrum van Breda. De extra financiële impuls van het ministerie werkt ook positief naar marktpartijen: zij laten zich eerder tot investeren verleiden wanneer ze zien dat de overheid zelf investeert.

De gemeente heeft in november een bijdrage gevraagd 10 miljoen. Deze aanvraag past binnen de Structuurvisie Spoorzone (medio 2005 door de gemeenteraad vastgesteld). Ook aan de provincie Noord-Brabant is een bijdrage van 10 miljoen gevraagd. De toegezegde 2,8 miljoen van VROM staat voor de eerste fase. Voor de resterende opgave zal in de toekomst in het verband van Brabantstad opnieuw een beroep gedaan worden op Rijkssubsidies.

Met de bijdrage steunt VROM de verdere ontwikkeling van Via Breda. Door het vertrekken of verplaatsen van bedrijven ontstaan in het gebied kansen voor het ontwikkelen van kantoren, woningen en voorzieningen voor cultuur en ontspanning.

Breda, 26 januari 2005