Socialistische Partij

"Begrotingsbeleid leidt onnodig tot meer armoede"

26-01-2006 * Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang hekelde vanavond in een debat met premier Balkenende het begrotingsbeleid van het kabinet. "In een recessie bezuinigen we teveel, waardoor de armoede nog harder stijgt. Maar als het vlak voor de verkiezingen weer wat beter gaat, geven we het deel weer terug aan mensen met een inkomen van meer dan twee keer modaal."

Irrgang Irrgang wees er op dat in de magere jaren 2003-2005 fors is bezuinigd, waardoor niet alleen de economische groei verder afnam, maar ook de armoede extra hard steeg. Zo werden bijvoorbeeld de uitkeringen bevroren door de ontkoppeling. Nu het economisch weer wat beter gaat en de verkiezingen naderen, heeft het kabinet opeens extra geld voor lastenverlichting waarvan vooral mensen met een hoger inkomen profiteren: wie twee keer modaal verdient gaat er zelfs ruim vijf procent op vooruit. Mensen met kleine inkomens merken er echter weinig van.

De SP kan niet anders dan concluderen dat de huidige `meevallers' vooral zijn ontstaan doordat in 2003-2005 teveel is bezuinigd, vooral ten kosten van de lagere inkomens. Ook bestaat een deel van de meevallers uit geld dat 'op de plank' is blijven liggen. Volgens de begroting had dit uitgegeven moeten worden. Irrgang stelde de minister-president voor dat geld, dat dus was bestemd om te worden uitgegeven, niet aan de aflossing van de staatsschuld te besteden, maar alsnog te gebruiken voor een armoedetoeslag van 100 euro voor alleenstaanden en 200 euro voor gezinnen.

Ook vroeg het SP-Kamerlid de premier om afstand te nemen van minister Zalm (Financiën) die zei dat armoede in Nederland slechts betrekkelijk was. Dat vond Balkenende niet nodig - sterker nog: hij maakte zich er van af met de dooddoener dat de armoede die hij onlangs in India heeft gezien "alles relatief" maakt.