Time : 4:29:30 PM
Date : Thursday, January 26, 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Uitvoering van het Vlaamse Golfmemorandum is zeer succesvol

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
-----------------------------

Uit een stand van zaken blijkt dat uitvoering van het Vlaamse Golfmemorandum zeer succesvol is. De ruimtelijke uitvoeringsplannen voor het Golfterrein Hof ter Hille in Koksijde en de Edegemse Golfclub 'Drie Eycken' werden reeds goedgekeurd door Vlaams minister Dirk Van Mechelen. Heel wat procedures voor de vergroting en de creatie van golfterreinen lopen. Dankzij het Golfmemorandum is er een verhoogde aandacht voor het milieubeheer en de creatie van zachte sportinfrastructuur zoals wandel- en fietspaden. Redenen genoeg voor Vlaams minister Dirk Van Mechelen om volgende week gesprekken op te starten om bijkomende golfterreinen te bepalen. Zo kan tegemoet gekomen worden aan de nood aan bijkomende golfinfrastructuur die ontstaat door de democratisering van de golfsport en de groeiende groep golfers.

Deze ochtend gaf Vlaams minister van ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen in het Vlaams Parlement op vraag van Bart Martens een stand van zaken van het Vlaams Golfmemorandum. Uit deze stand van zaken blijkt dat voor bijna alle golfterreinen die in een eerste golfmemorandum vervat zijn, een planningsinitiatief is genomen of wordt voorbereid. Het Golfmemorandum vormt het globale beleidskader om bestaande golfterreinen te evalueren en nieuwe initiatieven te kaderen. Door democratisering van de golfsport en het toenemende aantal golfers is er immers grote vraag naar bijkomende en grotere golfinfrastructuur.

De Vlaamse Regering keurde op voorstel van Vlaams minister Dirk Van Mechelen het Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor het Golfterrein Hof ter Hille (Koksijde) op 15 december 2005 goed. Ondertussen gaf de raad van State het gevraagde advies en zal de Vlaamse Regering aanstaande vrijdag het GRUP definitief goedkeuren. De dossiers van de Koninklijke Golf Club Oostende (De Haan) en de Golfschool Beveren (Kallo) zijn in een vergevorderd stadium. De procedure voor andere golfterreinen zijn in voorbereiding. Bijv. Limburg Golf Club (Houthalen), Keerbergen Golf Club (Keerbergen), Damme Golf Country Club Sijsele (Damme) en Tielt/Winge

De ruimtelijke impact van de dossiers van de Royal-Zoute golf club (Knokke-Heist), de Edegemse Golfclub 'Drie Eycken' (Edegem), golfterrein Blankenberge en Spiegelven (Genk) is beperkter. Daarom hebben de respectievelijke gemeenten en provincies procedures opgestart. Het provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de Edegemse Golfclub "de Drie Eycken" werd in december 2005 reeds definitief goedgekeurd door minister Van Mechelen

In al deze dossiers voorziet men, zoals het Vlaams Golfmemorandum stelt, maatregelen en garanties die ervoor zorgen dat de natuurwaarden in stand worden gehouden en hersteld én ontwikkeld worden. De clubs die in "kwetsbare gebieden" gelegen zijn (het betreft speciale beschermingszones, ankerplaatsen en beschermde landschappen, ruimtelijk kwetsbare gebieden met uitzondering van parkgebieden), zijn door het Golfmemorandum bovendien verplicht om een eco-convenant af te sluiten. Heel wat golfclubs dienden bovendien ook al een milieubeheersplan in.

De filosofie van rechten en plichten uit het Vlaamse Golfmemorandum heeft de golfsector zelf aangezet tot lovenswaardige initiatieven. Zo werkt de Vlaamse Vereniging voor Golf momenteel aan de implementatie van het Europese certificaat "Comitted tot green". Bovendien wordt in de nieuwe plannen aandacht besteed aan andere sportfaciliteiten zoals bijkomende fiets- en wandelpaden.
Dankzij deze nieuwe initiatieven en de bepalingen uit het Vlaamse Golfmemorandum ontstaat een win-winsituatie voor sport- en natuurontwikkeling.

Daarom stelde Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, dat volgende week per provincie de gesprekken zullen worden gestart met betrekking tot toewijzing van nieuwe golfterreinen op gewestelijk niveau.


----------------------------------------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be