Artsen zonder Grenzen


Groot tekort aan hulp voor duizenden gevluchte Congolezen in Katanga, DR Congo

26/01/2006 16:19 -- De afgelopen twee maanden zijn er meer dan 18 duizend mensen gevlucht naar het dorpje Dubie in Katanga, een provincie in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo. Ze zijn op de vlucht geslagen voor gevechten tussen het Congolese leger en de Mai Mai, een plaatselijke militie. De meeste mensen zijn ernstig verzwakt. Artsen zonder Grenzen heeft drie kampen opgezet om hen op te vangen en maakt zich ernstig zorgen over hun gezondheidstoestand.

Wij werkten al in een ziekenhuis in Dubie en gezondheidsposten in de nabijgelegen districten. De zorg voor zo'n grote stroom mensen, waarvan velen ziek en verzwakt zijn, heeft ons overstelpt, zegt Goedele van Bavel, project-coördinator voor Artsen zonder Grenzen. Er is vooral een groot tekort aan voedselhulp; voedselvoorraden zijn beloofd, maar zijn zeer vertraagd.

Direct nadat de vluchtelingenstroom begon , heeft Artsen zonder Grenzen drie kampen opgezet en plastic zeil en kookgerei uitgedeeld. In mobiele hulpposten rond de kampen hebben onze medewerkers 1.224 medische consulten gegeven (in de eerste drie weken van januari). Tevens worden kinderen tegen mazelen ingeënt. De meest voorkomende ziekten zijn malaria, luchtwegontstekingen en diarree. Ook ernstige ondervoeding is een probleem; 56 patiënten worden behandeld in een speciale kliniek.

Veel van de Congolezen zijn al eerder hun dorpen ontvlucht. Ze hebben zich maanden verborgen gehouden in de jungle zonder behoorlijk onderdak, voedsel of medische hulp. In Dubie zijn er nu bijna drie keer zoveel mensen als daarvoor; zij hebben medische hulp, voedsel, onderdak etc. nodig. Veel meer dan de al beperkte middelen voorhanden.

De behoefte aan medische hulp overtreft de aanwezige capaciteit; er worden nu bijvoorbeeld meer dan 50 kinderen verpleegd op een afdeling waar normaliter plaats is voor 21. Goedele van Bavel: Er is werkelijk een groot tekort aan hulp en veel mensen zijn er verschrikkelijk aan toe. We verwachten dat de situatie nog veel slechter kan worden met het begin van het regenseizoen deze maand.

Lees meer over onze activiteiten in de DR Congo. Fotoreportage

Artsen zonder Grenzen trekt zich tijdelijk terug uit aantal projecten