Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 26

JANUARI 2006

'HOOP'-actie zindert na

Artsen Zonder Grenzen en Rode Kruis Vlaanderen zamelden al bijna 5,7 miljoen euro in voor de getroffen gebieden in Pakistan. Vlaams minister van
Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois is verheugd dat de hulporganisaties, dankzij deze middelen, in Pakistan al erg veel mensen hebben kunnen helpen. "De HOOP-actie bracht de bijna vergeten ramp in Pakistan weer onder de aandacht van de Vlamingen. Opnieuw zijn we erin geslaagd om in Vlaanderen verschillende media, NGO's, telecom- operatoren, talloze verenigingen en zovele 'gewone' Vlamingen te verzamelen rond één grote
solidariteitsactie," aldus minister Bourgeois.

Op vraag van minister Bourgeois staken VRT, VTM en de hulporganisaties de hoofden bij elkaar. 'HOOP' werd geboren.

- Orgelpunt was een gemeenschappelijke televisieavond op VRT en VTM. Ook andere televisiezenders, waaronder Vitaya en diverse regionale, zonden de wervende televisiespot uit en/of namen het signaal van de HOOP-uitzending over.

- Alle Vlaamse dagbladen stelden een halve pagina gratis advertentieruimte ter beschikking voor de televisie-uitzending.

- De wervende HOOP-radiospot werd grijsgedraaid, op zowel de commerciële als de openbare landelijke radiozenders. Bijna 80 lokale radiozenders draaiden de spot, die gratis via www.radiovisie.be kon worden gedownload.

- Bourgeois schakelde ook de Vlaamse Infolijn in voor het verstrekken van informatie over de HOOP-actie, over solidariteitsacties in Vlaanderen en noodhulpoperaties in Pakistan. Ook kon rechtstreeks een financiële bijdrage worden gedaan tot maximum 500 euro.

- Proximus, Mobistar en BASE, en The Ring Ring Company, zorgden voor een SMS-giften-systeem. Verschillende concertorganisatoren, zoals Het Sportpaleis en De Vlaamse Opera, hielpen mee het SMS-nummer te promoten.

- Tot slot schreeft minister Bourgeois samen met Rode Kruis Vlaanderen meer dan 4.000 brieven naar jeugdraden, scholen, steden en gemeenten, de nationale secretariaten van de jeugdbewegingen en de lokale afdelingen van Rode Kruis Vlaanderen. Deze brieven werden telkens mee ondertekend door de bevoegde collega-ministers. En niet zonder resultaat: "Ondermeer tientallen gemeenten lieten me al per brief weten dat ze een financiële bijdrage leverden voor HOOP," aldus Bourgeois.

"Vandaag bereiken erg verontrustende berichten van een ondergesneeuwd Pakistan onze contreien. Vele bergdorpen zijn momenteel haast onbereikbaar geworden voor hulpverlening", zegt Bourgeois. "Dat bewijst voor mij dat HOOP nodig was en nog steeds is. Ik hoop dat ook dat de actie nog lang blijft nazinderen en nog veel mensen overtuigt om een storting te doen."
Vandaag kunnen mensen nog steeds online giften doen op de gezamenlijke HOOP-webstek (www.hoop-pakistan.be) of via een bankoverschrijving naar de rekeningnummers van de noodhulporganisaties (Rode Kruis Vlaanderen 000-0000025- 25 met vermelding "Pakistan"; Artsen Zonder Grenzen 000- 0000060-60 met vermelding "Noodhulpfonds").

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be