Gemeente Soest

Stichting Promotie Glasbak

Datum: 20/01/2006

Soest neemt deel aan actie 'Glas voor glas'

Mensen die op donderdag 26 januari aanstaande glas in de glasbak deponeren, maken kans op een achttiendelig glasservies van Royal Leerdam. Harry Witte (wethouder milieu) reikt het servies uit aan een willekeurige Soester die glas in de glasbak doet. De Stichting Promotie Glasbak stelt het servies ter beschikking, in het kader van de actie 'Glas voor glas'. Via deze actie bedankt de stichting Nederlanders die hun lege flessen en ander glas trouw in de glasbak deponeren.

Soest heeft veertig veelal ondergrondse glasbakken. Al deze glasbakken zijn geschikt voor het inzamelen van glas op kleur. Inzameling van glas op kleur is noodzakelijk om het glas ook te kunnen recyclen. Van bonte scherven (alle kleuren door elkaar) kan namelijk geen wit glas worden gemaakt en juist daar is veel vraag naar. In de gemeente Soest werd in 2004 maar liefst 1400 ton glas ingezameld. Dat komt neer op 31 kg glas per inwoner per jaar.

In Nederland wordt 81% van al het gebruikte eenmalig verpakkingsglas (alle verpakkingsglas waar geen statiegeld op zit) hergebruikt. De doelstelling voor hergebruik ligt op 90%. De glasfabrieken zijn blij met het ingezamelde glas, want door gebruikt glas in te zetten, gebruiken zij minder grondstoffen. Bovendien levert het de glasfabrieken een aanzienlijke energiebesparing op. Recycling van glas tot glas is dus ook voor het milieu de beste keuze. Door glas in de glasbak te doen, voorkomen wij bovendien dat er jaarlijks miljoenen kilo's glas in vuilverbrandingsinstallaties belandt.

Nederland is de bakermat van de inzameling van eenmalig verpakkingsglas. Van oudsher was Nederland dan ook koploper waar het ging om het inzamelpercentage. De afgelopen jaren echter wordt ons land in kwantiteit zowel als kwaliteit voorbijgestreefd door de omringende landen.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer