VVD


26-1-2006

Van Baalen over de affaire Khan: wat geheim is staat in de krant

VVD-woordvoerder Hans van Baalen ziet de affaire-Khan, waarbij een Pakistaanse atoomgeleerde in de jaren '70 en `80 in Nederland opgedane nucleaire expertise inzette voor de ontwikkeling van de Pakistaanse atoombom, als een afgesloten hoofdstuk, waaruit lering valt te trekken, maar geen politieke consequenties meer voortvloeien.

Van Baalen constateert, na het lezen van de vrijgegeven inlichtingenrapporten, dat wat geheim is in de krant staat en niet in de archieven van de geheime diensten. De atoomspion Khan ontkwam destijds, door een tip, aan diens ophanden zijnde arrestatie en werd bij verstek veroordeeld. Dit vonnis werd, echter, in hoger beroep vanwege vormfouten vernietigd.

De herinnering van oud-premier Lubbers dat de Nederlandse Justitie atoomspion Khan, destijds, op verzoek van de Amerikaanse CIA, heeft laten lopen, doet Van Baalen af als een seniorenmoment. Zeker nu minister Donner van Justitie heeft aangegeven dat de herinnering van Lubbers op geen enkele wijze door feiten of aanwijzingen worden gestaafd, kent de VVD aan Lubbers'geheugen weinig waarde toe. Wel vindt Van Baalen het een ernstig feit, dat de Justitiële archieven met betrekking tot de zaak-Khan standaard zijn geschoond. De VVD wil dat zaken die de staatsveiligheid raken onbeperkt bewaard blijven, hetgeen de regering toezegde.

Voor een parlementair onderzoek, zoals door de SP en GroenLinks bepleit, ziet de VVD 30 jaar na dato geen aanleiding. Het bestuderen van de krant volstaat.

Voor nadere informatie: j.vbaalen@tweedekamer.nl of 06-18.30.58.56

donderdag 26 januari 2006