Socialistische Partij

Palestijns drama: kiezen onder bezetting - deel IV

SP-senator Tiny Kox is waarnemer voor de Raad van Europa bij de Palestijnse verkiezingen van 25 januari 2006. Vanuit Palestina doet hij verslag.

25 Januari 2006 * Woensdag, 19.48 uur. Net terug uit Qalqiliya, waar ik mijn laatste stembureaus van vandaag bezocht heb. Een lange maar leerzame dag, die vanmorgen begon bij de noordgrens van Palestina. Daar kostte het enige moeite om vanuit Israël binnen te komen. Eén grenspost was uitgestorven, bij een andere moest er wat overtuigingswerk gedaan worden om de gigantische ijzeren poort voor ons - en ons alles - open te maken. Pal over de grens ligt stembureau nummer 10, dat we uitgekozen hebben om te beginnen. Al Jamama heet het dorp, dat helemaal volgeplakt is met posters en volgehangen met vlaggen. Veel, heel veel groen van Hamas, maar ook Fatah laat zich duchtig gelden en de kleinere partijen mogen ook al niet klagen. Bij het stembureau aangekomen is het een drukte van belang, het lijkt wel koninginnedag, zoveel versierde mensen, jong, oud, modern en traditioneel gekleed, mannen, vrouwen. De een probeert nog op het laatste moment de ander te overtuigen. En iedereen deelt folders en kaartjes uit van zijn of haar droomkandidaat. Volgens mij is het niet echt in overeenstemming met de afspraak dat er vandaag geen campagne gevoerd mag worden. Maar als iedereen het doet, wordt de zonde een stuk minder erg. Vooral als het allemaal in een blijkbaar opperbeste stemming gebeurt.

In het stembureau zie ik voornamelijk vrouwen op de officiële posten, van het lokale hoofd van het stembureau en de secretaris, tot degene die iedereen een mooie zwarte inktvinger geeft - voor de hele dag -, degene die de stembiljetten uitgeeft en degene die toeziet dat de twee biljetten in de juiste - doorzichtige - box worden gedeponeerd. Met het ene biljet kun je de partij van je keuze aankruisen, met het tweede de regionale kandidaat die je het liefste in het nieuwe Palestijnse parlement ziet. Eén kandidaat, gesierd met een mooi pak en een fraaie hoofddoek, komen we al meteen tegen in het stembureau. Dat mag, legt de leidster van dit bureau uit - mits de kandidaat de juiste pas heeft. Hij mag zich echter nergens mee bemoeien en niet te lang binnen blijven. Dat doet hij ook niet - hij gaat snel onderweg naar het volgende stembureau om ook daar even zijn gezicht te laten zien. Hij zegt me dat hij nu al parlementslid is en dat hij hoopt herkozen te worden. Maar ook voor hem is deze dag een dag vol onzekerheid. Niemand weet hoe de hazen vandaag zullen lopen.

Tot zeven uur vanavond kunnen de kiezers stemmen. Maar vroeg op de morgen is er in Al Jalama al een flinke opkomst, vergelijkbaar met die bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Het stemlokaal is op zeven uur in de ochtend stipt opengegaan en toen kwam ook al meteen de eerste kiezer binnen. Als ik er ben komt er een oude vrouw van 84 binnen, samen met haar zoon. Die mag haar helpen omdat ze zelf niet kan lezen. Je mag echter maar één keer deze dag iemand behulpzaam zijn, om elke kans op ongewenste beïnvloeding zo klein mogelijk te maken. Ik krijg te horen dat de leden van het stembureau tevreden zijn over de korte opleiding van twee maal acht uur in de week ervoor door de Centrale Verkiezingscommissie. Ze zijn ook tevreden met de bescheiden vergoeding die ze voor hun werk in het stembureau krijgen. Onder de bemanning van het stembureau niet alleen veel vrouwen maar vooral ook veel leraressen en leraren. Logisch, de verkiezingslokalen zijn steeds scholen, zo zal ik merken, en ze hebben - net als iedereen vandaag - vrij en dus alle tijd om in hun eigen gebouw de orde te handhaven.

Als ik vervolgens stembureau32 bezoek, in Deir Ghazala, enkele kilometers oostelijk, treef ik een vergelijkbare situatie aan. Een volgeplakt dorp, een drukte van jewelste bij de ingang van het schoolplein, politieagenten die ervoor zorgen dat alle ongewenste petjes, sjaaltjes en vlaggen daar achter blijven en een tevreden ogend stembureau. De stembiljetten worden door de kiezers ingevuld en in de bussen gedeponeerd, en van sommigen straalt het af dat ze weten dat ze iets belangrijks doen. In elk stembureau zit steeds een heel rijtje mensen dat waarnemer is voor een bepaalde kandidaat of lijst. Broederlijk en zusterlijk zitten Fatah en Hamas, liberalen en linksen naast elkaar, vaak op lage kinderstoeltjes. Ook voor hen duurt de dag lang maar niemand klaagt - hooguit degene die dolgraag wil roken. Dat wordt zeker door de onderwijzers van het stembureau onverbiddelijk verboden. Op dit stembureau zijn na een uur of drie 20 procent van de geregistreerde kiezers opgekomen. De leider van het stembureau schat dat er uiteindelijk meer dan 80% van de kiezers zal verschijnen.

We krijgen een telefoontje van Farida, de coördinatrice van onze delegatie, om te vragen hoe het gaat. Goed, is onze korte conclusie tot nu toe - en die blijkt overeen te komen met die van de andere waarnemers. Fardia zelf was vanmorgen in Oost-Jeruzalem, waar uiteindelijk toch alles goed gekomen lijkt te zijn met de stembiljetten. Alle aandacht ging op haar eerste stembureau uit naar de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter, die hier ook als waarnemer aanwezig is. Zijn aanwezigheid is symbolisch: onder zijn bewind kwamen de Israëlische premier Begin en de Egyptische president Sadat voor het eerst samen.
In noord-Palestina lopen geen gewezen presidenten rond, maar we treffen wel andere waarnemers, waaronder die van de Europese Unie. Ook zij delen onze mening dat het erop lijkt dat de Palestijnen hun belofte waar maken dat de verkiezingen goed georganiseerd zullen zijn.

Na de dorpen gaan we nu de stad binnen: Jenin. De stad stort haast ineen onder de last van alle propagandamateriaal, aan huizen, op daken, overal waar je maar iets aan hangen kunt. En vrijwel alle taxi's lijken gecharterd door een van de politieke partijen. Die gebruiken ze om dienstbaar kiezers die moeilijk ter been zijn op te halen - in de hoop daarmee een grotere kans op hun stem te maken. Ook in Jenin is Hamas het meest zichtbaar aanwezig in het straatbeeld. Een jonge aanhanger vraagt me wat het westen denkt van Hamas. Niet veel goeds, zeg ik naar eer en geweten - maar ik leg hem uit dat ik als waarnemer geacht wordt daarover vandaag niet in discussie te gaan. Luisteren mogen we echter wel, dus hij geeft me een spoedcursus zelfverdediging Hamas-stijl. "Als de bezetting eindigt, eindigt ons verzet. Niet eerder."

We maken onze tocht langs een aantal stembureaus in de stad. We belanden uiteindelijk bij een stembureau in het Palestijnse vluchtelingenkamp. "Hier moeten we goed opletten als leden van het stembureau," zegt de voorzitter tegen me. "Het wil hier nog wel eens spannen tussen de verschillende politieke partijen." Maar gelukkig schijnt de zon, voelen de mensen zich goed en lijkt iedereen opgewonden maar ook erg vreedzaam deze dag te willen beleven. In een stembureau verder op gelast de leidster van het bureau een jongeman om zijn petje af te nemen omdat hij daarmee zijn politieke voorkeur kenbaar maakt - en dat mag niet. Hij luistert braaf. Eerder op de morgen, zo krijg ik te horen, wilde iemand per sé met een politieke sjaal gaan stemmen. "Die heb ik laten afvoeren door de politie. We kunnen niet met ons laten spotten", zegt ze zelfbewust. En het lijkt er ook niet op dat veel mensen dat van plan zijn. Van veel kiezers krijg ik te horen dat het vooral goed moet gaan vandaag, "want de hele wereld kijkt naar ons".

Midden in Jenin eten we een wel erg omvangrijk broodje shoarma, voordat we verder gaan, nu in de richting van Qualqiliya, in het noord-westen. Een omstreden plaats, nu hij door de illegale Israëlische Muur vrijwel van de buitenwereld afgesneden is. Daar willen we kijken hoe de kiezers daarop reageren. Maar voordat we er zijn is er eerst een aardige lijdensweg voor ons aangelegd, in de vorm van vaak hopeloos slechte wegen en wat daar voor moet doorgaan. Veertig jaar Israëlische bezetting hebben in ieder geval niet tot een begin van een fatsoenlijke infrastructuur geleid. En de weg die wel beter was, is door Israël onderbroken - uit veiligheidsoverwegingen. Dus duurt en duurt het voordat we het volgende stembureau bereiken. Zeker als we midden in nowhere plotsklaps stuiten op een mobiel checkpoint van het Israëlische leger. Indachtig de garantie die ons gisteren door het ministerie van buitenlandse zaken van Israël in Jeruzalem gegeven is (u zult nergens problemen hebben) proberen we dat de soldaat van dienst duidelijk te maken. Maar die maakt ons wel erg duidelijk dat hij aan niks en niemand een boodschap heeft. We mogen er niet over - hooguit lopend. En het is nog enkele tientallen kilometers... Hij gebaart dat we moeten opsodemieteren (helderder kan ik het niet omschrijven). En wij gebaren dat dat niet gaat gebeuren.

Als we met Jeruzalem bellen en vragen wie nu de garanties van gisteren waarmaakt, komt de boodschap niet meteen over. Drie kwartier wachten, boos kijken, lelijk doen tegen soldaten die menen te mogen zeggen wat ik wel en niet in Palestina mag fotograferen, komt eindelijk een "go" uit de burelen van Israëls buitenlandse zaken. Nou bedankt voor het oponthoud, zeg ik tegen een van de soldaten. "Het ging allemaal zo goed en jullie moeten het nu bederven." Hij zegt me dat hij ook maar doet wat ie moet doen - en dat zal zeker ook zo zijn. Maar ik word er wel chagrijnig van en ik kan het niet laten dat te laten merken. "Gauw verder," zegt gids Ywad, die al blij genoeg is dat dit niet het einde van onze trip wordt. Ik krijg alweer goeie zin als de ambassadeur van Palestina in Nederland me belt. Ze zegt dat ze met plezier mijn weblog volgt en dat ze blij is dat er zoveel internationale interesse voor haar land is. Als we nog wat verder willen praten valt de lijn weg. Ook telecom in Palestina is niet je van het - ook dat is de Israeli's niet echt gelukt na vier decennia bezetting.

Toch krijg ik even later Jan Marijnissen aan de lijn, eerst haperend, dan, als ik uitgestapt ben en in de schaduw van een oude olijfboom sta, helder en duidelijk. Hij wil me wat vragen voor zijn "Studio Jan Marijnissen", Jans eigen internetradio. Ik vertel zo'n beetje wat mijn ervaringen zijn. Dan komt EO's Andries Knevel aan de lijn, die bij Jan over de vloer is en van de gelegenheid gebruik maakt om mijn mening over Hamas te geven. Ik bevestig zijn vermoeden dat er brede steun, ook in dit deel van Palestina, voor de fundamentalistische beweging is. Maar ik kan niet bevestigen dat de mensen daardoor angstig lijken. Integendeel, overal hoor ik dat mensen zeggen dat het goed is dat Hamas meedoet, en dat dat ook voor Hamas zelf tot veranderingen zal moeten leiden. Of dat zo zal zijn - dat is aan de Palestijnen om te beslissen. Ik observeer vandaag alleen. En ik zie veel, heel veel groen. Dat moet straks ook ind e uitslag te zien zijn, of je dat nu fijn vindt of niet. Ik beloof Andries Knevel nog eens uit te leggen waarom een partij als Hamas goed in grass roots werk kan zijn - iets waar de SP ook goed in is - en toch politiek iets totaal anders van plan is dan wij. Kan interessant worden, zegt de EO'er.

Qualqiliya komen we binnen door een checkpoint, dat als uiteinde van een soort zak, met een wand van Israëlische muren, fungeert. "We zitten hier in een gevangenis, hoe moet je het anders noemen," zegt een jonge student Engels me als we bij het volgende stembureau onze opwachting maken. "Hij hier" - en hij trekt iemand tevoorschijn - "heeft land achter de Muur, maar hij mag het van de Israelis niet bewerken. Daar moet ie vergunning voor krijgen en die krijgt hij niet. Voor zijn eigen land..."
Ons wordt aangewezen waar we met eigen ogen kunnen zien hoe ver de Israëli's gaan om Palestijns grondgebied in te pikken en op te delen. Het doet mij denken aan Berlijn in de jaren zeventig. Midden in een straat ineens een enorme muur, onneembaar voor iedereen, einde van de wereld.
Op stembureau 342 worden we te woord gestaan door een erg goed Engels sprekend meisje, dat hier de leiding in handen heeft. Vrouwen domineren ook hier de stembureaus. Ze laat me zien hoeveel analfabeten gestemd hebben, opmerkelijk veel in vergelijking met andere bureaus. Haar verklaring: veel ouderen hebben in Israël gewerkt maar zijn nooit naar school gegaan. Nu is het schoolstelsel in Palestina een stuk beter, weet ze uit eigen ervaring.

Stembureau 339 is het laatste dat we vandaag kunnen aandoen. En ook hier valt, net als bij alle andere bureaus, de doordachte en heldere organisatie op, die blijkbaar niemand reden geeft moeilijkheden te maken. De leider van dit stembureau bevestigt dat de opleiding voor de leden van het stembureau goed geweest is. Voor alle mogelijke problemen was in een efficiënte oplossing voorzien - maar de meeste problemen hebben zich domweg niet voorgedaan. De Palestijnen lijken in het hele land vastbesloten te zijn om de verkiezingen hoe dan ook te laten slagen. Ik maak nog een praatje met de waarnemers. Ik krijg te horen: niet de uitslag is het belangrijkste maar dat er een uitslag komt - en dus een parlement. Nu moeten ze in de rest van de wereld toegeven dat wij onze belofte nagekomen zijn. Nu moet er dus ook aan het probleem worden gewerkt dat alle partijen bovenaan hun lijst hebben staan: het stoppen van de bezetting. Want zonder dat valt er geen land op te bouwen. Veel Palestijnse ogen zullen vanaf morgen gericht zijn op Washington en op de Europese hoofdsteden - en ook op verschillende Arabische landen die tot dusver volgens nogal wat mensen die ik vandaag sprak, ook bar weinig voor de Palestijnen gedaan hebben. "We moeten ons recht krijgen, dat kan niet anders. Dan kunnen we ook werk krijgen, dingen opbouwen, er iets van maken."

We nemen de snelste weg terug naar Jeruzalem. Daarvoor gebruiken we een weg die de verschillende grote Joodse nederzettingen in dit gebied verbindt, zoals Ariel. Gids Ywad zegt hoe we kunnen zien waartoe bezetting en kolonisatie leiden: rechts van ons is het een zee van licht, van lantaarns langs goed gebaande en bestrate wegen, links van ons is er schemerlicht, onregelmatig en chaotisch. "Wat Israël voor haar eigen kolonisten kan doen, doet ze zichtbaar niet voor ons. Zo'n bezetting is niet alleen illegaal en onaanvaardbaar, maar ook krankzinnig." Hij wil dat de bezetting stopt. Want hij wil niet zijn hele leven lang opstaan met gedachten aan de politiek en de bezetting. "Ik wil net als jullie opstaan met de vraag wie de voetbalwedstrijd van gisteravond gewonnen heeft, en wat voor weer het wordt en of er nog iets gewoons gebeurd is. En ik wil mijn kost als gids kunnen verdienen. Nu blijven toeristen weg omdat Israël zegt dat het te gevaarlijk is in Betlehem. Het is genoeg geweest. Het moet afgelopen zijn." En daar kan ik geen speld tussen krijgen.

Ik ga nu naar de uitslagenavond hier wat verderop. Daarover in een laatste bericht morgen meer.

* Index Palestijnse parlementsverkiezingen 2006
* Dossier Israël/Palestina