Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-027       |
|                                            |Arnhem|25 januari 2006|
|                                            |,     |               |
16 NIEUWE BEDRIJVEN ZORGEN VOOR 1200 EXTRA BANEN Servicecenters en Aziaten investeren in Gelderland

In 2005 waren het vooral servicecenters en Aziatische bedrijven die hebben gezorgd voor nieuwe arbeidsplaatsen en investeringen in de provincie Gelderland. Er kwamen 16 nieuwe bedrijven bij, vijf breiden hun activiteiten uit en vier bedrijven gingen samenwerken. In totaal investeerde het bedrijfsleven in Gelderland voor 51 miljoen euro. In de nabije toekomst levert dit een groei van de werkgelegenheid op van 1200 banen. Gelders gedeputeerde voor economie, René van Diessen, vindt de wervingsresultaten van de Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland (Oost NV) over 2005 verheugend. In Gelderland en Overijssel samen, het werkgebied voor Oost NV, is het aantal vestigingen vergeleken met 2004 toegenomen van 25 naar 66. 'Voor mij is dit een duidelijk teken dat het met de economische ontwikkeling de goede kant op gaat. Er wordt flink geïnvesteerd en de toename van de directe werkgelegenheid vind ik belangwekkend.'

Resultaten

Het blijken vooral servicecenters zoals callcenters, assemblage- en reparatiebedrijven te zijn die een groot deel van de nieuwe arbeidsplaatsen creëren. Zo was Oost NV betrokken bij de vestiging van de call centers Sitel in Arnhem en Merchants in Barneveld. Beide bedrijven handelen de klantencontacten af voor grote zakelijke dienstverleners. Daarnaast adviseerde Oost NV het reparatiebedrijf i-Repair bij de vestiging in Elst.

Het merendeel van de investeringsprojecten is afkomstig van Nederlandse bedrijven, maar ook buitenlandse bedrijven hebben interesse in Oost-Nederland.

Uit het buitenland
Bedrijven uit het werelddeel Azië komen steeds vaker op de Europese markt. Vooral China is enorm in opkomst. Aziatische bedrijven komen zich oriënteren en zijn op zoek naar samenwerkingspartners in Nederland. Oost NV adviseerde in 2005 een aantal Aziatische bedrijven bij het uitbesteden van hun distributie- en supportactiviteiten aan bedrijven in Oost-Nederland. Ook het Gelderse bedrijfsleven oriënteert zich samen met Gelderse bestuurders regelmatig in China. Vriendschapsbanden en 'letters of intent' zijn diverse malen uitgewisseld. Het Chinese bedrijf Techsolo BV heeft onlangs zijn activiteiten uitgebreid in Dinxperlo. Daar is nu het hoofdkantoor gevestigd waar 21 mensen werkzaam zijn. De verwachting is dat het bedrijf binnen een termijn van 2 tot 3 jaar zal groeien naar 30 arbeidsplaatsen. Techsolo produceert innovatieve automatiseringsproducten voor de Europese markt.

In 2005 waren het naast de Aziaten vooral de Duitsers en Amerikanen die investeerden in Oost-Nederland. Het Duitse bedrijf Bosch Communication Center breidde de vestiging in Nijmegen uit en het Amerikaanse bedrijf Tandus, één van de marktleiders in vloerbedekkingen, vestigde zich in Duiven.

Ook onderzoek en marketing
Overigens nemen de investeringsprojecten waar Oost NV bij betrokken was af in grootte. Dit heeft te maken met het soort project. In het verleden waren het regelmatig grote distributiecentra die zich in het oosten vestigden. Nu ziet Oost NV vooral zakelijke dienstverleningsprojecten langskomen, die toch vaak kleiner in omvang zijn. Naast customer service zijn het vooral research & development- en marketing & sales-activiteiten die in het Oosten werden opgezet.

Food en Health
Gelderland heeft een aantal jaren geleden gekozen voor de speerpunten voeding en gezondheid. De platforms Food Valley en Health Valley zijn opgericht en samen met deze platforms promoot Oost NV de regio als hotspot op het gebied van Food en Health; zowel binnen Nederland als daarbuiten. En dat werpt z'n vruchten af. Zo was Oost NV betrokken bij de vestiging van DMV, de industriële ingrediëntendivisie van Campina, in Wageningen, begin 2005. DMV opende hier een nieuw Innovatie Centrum voor Food & Nutrition.

Samenwerking
Bij het adviseren van investeringsprojecten werkt Oost NV nauw samen met de Provincie Gelderland, de Gelderse gemeenten, makelaars, projectontwikkelaars en andere intermediairs. De buitenlandse projecten worden samen met het Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen (CBIN) opgepakt. Dit is een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.