KNMG

Werk in opdracht: Op welk gebied kan de KNMG u adviseren?

Het bureau van de KNMG voert opdrachten uit voor de afzonderlijke federatiepartners of voor opdrachtgevers buiten de federatie. Hieronder geven we een indruk van mogelijke opdrachten/activiteiten. Op het KNMG bureau werken vijf juristen, gespecialiseerd in gezondheidsrecht, en acht beleidsmedewerkers gespecialiseerd in onderwerpen als zorgstelsel, kwaliteit, opleidingen, preventie en occupational health, ethiek en regionale zorg. Een congresbureau is onderdeel van de beleidsafdeling. Op welk gebied kunnen we u adviseren?

Scholing, cursussen, congressen
Het bureau kan grootschalige evenementen en studiedagen voor artsen helpen organiseren en/of daarover adviseren. We kunnen in opdracht van derden cursussen voor instellingen en artsen ontwikkelen en geven, bijvoorbeeld over het zorgstelsel, gezondheidsrecht, zorgwetgeving, ethiek, opleidingen en loopbaan. Daarnaast ontwikkelen we op verzoek cursussen en trainingen voor regionale bestuurders in de gezondheidszorg.

Beleidsonderzoek
Via een e-mail- en ledenpanel kan de KNMG enkele duizenden artsen ondervragen. Daarmee kunnen we representatieve peilingen verrichten over onderwerpen die artsen aangaan. Voorbeelden zijn het geneesmiddelenbeleid, preventieve taken van artsen en taakherschikking. Ook kunnen we beleidsgericht onderzoek verrichten bij andere relevante partijen in de gezondheidszorg, zoals verzekeraars, ziekenhuizen, overheden en koepelorganisaties.

Kwaliteit van zorg
Het bureau kan "op maat" kwaliteitssystemen ontwikkelen, bijvoorbeeld bij het signaleren en begeleiden van het (dis)functioneren van artsen, de borging van kwaliteit in contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders, de toegang tot en beschikbaarheid van (elektronische) patiëntengegevens en de borging van specifieke kwaliteitsaspecten in instellingen. We kunnen artsenverenigingen adviseren, die een (vervolg)opleiding of daarbij behorend kwaliteitsinstrumentarium (accreditering, certificering) willen ontwikkelen. De verdeling van verantwoordelijkheden voor de zorg binnen een instelling kan onderwerp van advies door het KNMG bureau zijn. Ook kan het bureau omgangsregels tussen professionals of binnen instellingen ontwerpen.

Zorgstelsel
Het bureau KNMG kan analyses maken van kansen en bedreigingen per beroepsgroep (zoals verpleeghuisartsen of bedrijfsartsen) op het gebied van financieringssystematiek, positionering, concurrentieverhoudingen of differentiaties. Ook kunnen wij analyses maken van de positionering en financiering van specifieke zorg, zoals ouderenzorg of zorg bij arbeidsrelevante aandoeningen. Ditzelfde geldt ook voor de positionering en financiering van multidisciplinaire samenwerking in de zorg. Een beroepsgroep die op belangrijke stelsel- of verzekeringsplannen van de overheid of verzekeraars wil reageren, kan de KNMG verzoeken dat voor te bereiden.

Juridische en ethische onderwerpen
Mogelijke onderwerpen zijn jurisprudentieoverzichten per deelgebied in de geneeskunde of een analyse van (ontwerp)wetgeving, die van belang is voor een beroepsgroep binnen de gezondheidszorg. Voor de praktische toepassing van de Wgbo in verschillende beroepsgroepen kunnen we adviezen en handvatten ontwikkelen. Ook kunnen artsen en andere zorgaanbieders worden gecertificeerd op de toepassing van de Wgbo. We kunnen juridische aspecten van medisch-inhoudelijke richtlijnen inventariseren, daarnaast geven we medisch-ethische adviezen van uiteenlopende aard aan beroepsgroepen of ­verenigingen, bijvoorbeeld over professionele verantwoordelijkheid, ethische toetsing van beleidsvoorstellen en beroepscodes, gedragsregels voor professionals, het omgaan met kwetsbare patiëntengroepen, beleid rond het levenseinde.

Kwaliteitssysteem opdrachttaken
Het bureau KNMG hanteert een intern kwaliteitssysteem voor de uitvoering van opdrachten. Onderdeel daarvan is een uitgebreide review-procedure. Daarnaast vindt na afronding van de opdracht een systematische evaluatie met de opdrachtgever plaats. (Potentiële) opdrachtgevers kunnen het kwaliteitssysteem inzien.

Vragen?
Heeft u vragen? Wilt u meer informatie? Bel of mail naar L. Wigersma, directeur beleid, l.wigersma@fed.knmg.nl, 030-2823241

Laatst gewijzigd: 19-01-2006