Gemeente Winterswijk


26 januari 2006

8 gemeenten maken gezamenlijk beleid voor functieverandering in buitengebeid

Winterswijk - Het college van B&W heeft kennis genomen van het document 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies'. Hierin is het beleid voor functieverandering van gebouwen in het buitengebied vastgelegd. Het document is opgesteld door de 8 gemeenten in de Regio Achterhoek vanwege onvrede over het gebrek aan maatwerk op dit punt in het Ontwerp - Streekplan Gelderland 2005 van de provincie. Het document moet worden vastgesteld door de 8 gemeenteraden en wordt vervolgens aangeboden aan gedeputeerde staten met het verzoek het Ontwerp - Streekplan te wijzigen voor de Regio Achterhoek. Als gedeputeerde staten besluit het streekplan te wijzigen moeten de individuele gemeentes het beleid verwerken in hun bestemmingsplannen.

In februari 2005 heeft het college van B&W haar reactie gegeven op het Ontwerp-Streekplan Gelderland 2005. Een belangrijk deel van de reactie was gericht op de mogelijkheden voor functieverandering van gebouwen in het buitengebied. Het college heeft in haar reactie aangegeven dat maatwerk noodzakelijk is. Ook de andere gemeenten in de Regio Achterhoek hebben gelijksoortige reacties gegeven. Dit was voor gedeputeerde Peters aanleiding om de gemeenten uit te dagen om met een gezamenlijk voorstel te komen voor hergebruikbeleid. Het antwoord van de 8 gemeenten is verwoord in het document 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies'.

Mogelijkheden hergebruik
Het doel van het document is dat de nieuwe mogelijkheden voor hergebruik van vrijkomende bebouwing in het buitengebied bijdragen aan het behoud en/of de verbetering van de kwaliteit van het buitengebied. Om dit te kunnen bereiken zijn in het document randvoorwaarden opgenomen en is een vereveningsregeling opgesteld. Door toepassing van de vereveningsregeling wordt bepaald welke bijdrage een initiatiefnemer levert aan de kwaliteit van het buitengebied. De initiatiefnemer wil iets en moet daar als het ware een 'tegenprestatie' voor leveren. Als vormen van kwaliteitsbijdragen worden gezien: sloop, verkleining van het bouwvlak, behoud van karakteristieke en monumentale gebouwen; natuurontwikkeling en/of behoud, landschappelijke inpassing of landschapsbehoud, verbetering van de infrastructuur, aanleg van openbare recreatieve voorzieningen, een financiële bijdrage.

Werkfuncties
In het document wordt ook beschreven hoe nieuwe werkfuncties kunnen worden ingepast in het buitengebied. Dit gebeurt aan de hand van een aantal vragen:

1. In welk deelgebied ligt het initiatief?

2. Om welk type gebouw gaat het (monumentaal/karakteristiek of overig)?

3. Gaat het om een hoofdfunctie of een nevenfunctie?
4. Welke type functie is het?

5. Welke omvang heeft de functie en welke planologische procedure hoort daarbij op het gebied van Wet op de Ruimtelijke Ordening? Hierbij wordt een getrapt systeem gehanteerd: de procedure en de vereveningsvoorwaarde ('tegenprestatie') worden zwaarder naarmate er meer ruimte gevraagd wordt.

6. Welke verevening ('tegenprestatie') is van toepassing?

In het document is ook beleid opgenomen voor bestaande niet agrarische bedrijven in het buitengebied. Dit om een totaalbeeld te schetsen van de mogelijkheden voor werken in het buitengebied. Ook is beleid voor wonen opgenomen. Voor wonen is er een onderscheid tussen de mogelijkheden voor hergebruik en de mogelijkheden voor vervangende nieuwbouw van woningen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat nieuwe woningen de agrarische sector niet onevenredig mag hinderen.

Vervolg
Op donderdag 2 februari is er een regionale voorlichtingsbijeenkomst waar de gemeenteraden en colleges van de gemeenten in de Regio Achterhoek inhoudelijk worden geïnformeerd. Daarna wordt het document ter goedkeuring aan hen voorgelegd. Daarna wordt het document voorgelegd aan Gedeputeerde Staten. Als ook Gedeputeerde Staten haar goedkeuring heeft gegeven moet een vertaling plaats vinden naar het bestemmingsplan buitengebied. Omdat de voorbereidingen van dit nieuwe bestemmingsplan nu plaats vinden kan rekening gehouden worden met de inhoud van het document.