Gemeente Tilburg

Datum
26 januari 2006

Gemeente wil voormalige brandweerkazerne St. Anna verkopen aan kunstenaars

De toekomst van de voormalige brandweerkazerne in St. Anna staat al enige jaren ter discussie. De gemeente heeft het pand tijdelijk als goedkope atelierruimte aan enkele Tilburgse kunstenaars in gebruik gegeven. Hoewel het pand van de zomer is opgeschilderd, vereist het pand eigenlijk veel meer onderhoud en reparatie.

De gemeente streeft naar een goede leefbaarheid in de wijk en goed onderhouden panden maken daar deel van uit. De gemeente heeft een extern bureau laten beoordelen wat het kost om het pand op te knappen en wat het oplevert om het de komende 30 jaar te verhuren aan de kunstenaars. Uit dit onderzoek blijkt dat de onderhoudskosten erg duur zijn en niet met de huuropbrengsten kunnen worden terugverdiend. Het is voor de gemeente dan ook niet haalbaar om het pand op te knappen en goedkoop te verhuren als atelierruimte. De kunstenaars willen het pand echter graag behouden en zijn bereid daarvoor het nodige zelf doen. De gemeente heeft daarom besloten om het pand te koop aan te bieden aan de kunstenaars die het pand nu gebruiken.

Mogelijke herontwikkeling

Indien de kunstenaars het pand niet willen of kunnen kopen, dan wil het college de gemeenteraad voorstellen om de overeenkomst met de kunstenaars op te zeggen. Dan wordt het pand gesloopt en wil de gemeente het hele terrein herontwikkelen. Dan zijn er meerdere invullingen mogelijk. Lage woningbouw is een optie, maar ook een parkeergarage is mogelijk. In de wijk Sint Anna spelen de nodige parkeerproblemen. De bouw van een parkeergarage van 1 of 2 lagen kan de parkeerproblemen verhelpen. De garage kan eventueel gedeeltelijk verdiept (onder de grond) aangelegd worden. Daarboven zou dan ruimte zijn voor speel- en/of groenvoorzieningen. Op dit moment is hierover nog geen besluit genomen door de gemeente. In de komende periode gaat de gemeente eerst in gesprek met de kunstenaars over eventuele verkoop.

Meer informatie?

Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Reinou Kieboom, projectleider van gebiedsteam Oude Stad. Zij is te bereiken op telefoonnummer (013) 542 86 08, of per e-mail: reinou.kieboom@tilburg.nl


---- --