HBAG Bloemen


27-01-2006
Aan alle exporteurs naar landen buiten de EU Afgifte fytosanitaire certificaten derde landen per 1 februari 2006

Per één februari 2006 zullen de nieuwe procedures voor de afgifte van fytosanitaire certificaten voor derde landen van kracht zijn. Zoals al eerder gemeld heeft het individuele handelsbedrijf drie keuzemogelijkheden;

A: NAW voorgedrukte certificaten;

B: Blanco certificaten bij de inspecteur. Voor export naar Rusland geldt echter dat alleen gebruik gemaakt kan worden van deze optie B. Behalve wanneer de certificaten worden afgegeven, want dit is voor Rusland altijd pas na inspectie;

C: Blanco certificaten op het PD kantoor.

In principe kan een handelsbedrijf gebruik maken van all e drie de opties.

De PD constateert dat het aantal aanvragen van handelsbedrijven om een overeenkomst aan te gaan om over de zogenoemde NAW-certificaten van optie A te kunnen beschikken achterblijft bij de verwachting. Zeker voor exporteurs die veel certificaten gebruiken is het raadzaam om zo'n overeenkomst aan te gaan.

Het nieuwe systeem van uitgifte van certificaten gaat in op 1 februari a.s. Voor de duidelijkheid melden wij u d at er geen overgangstermijn gehanteerd zal worden. Dat betekent dat per 1 februari a.s. geen certificaten van het oude model meer gestempeld worden.

Voor meer informatie en de benodigde formulieren voor het aangaan van een overeenkomst zie www.minlnv.nl/pd onder "exportcertificering".