Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, februari nr. 1, is uit

27/01/2006

Lochem, 27 januari 2006
Een basisframe voor alle types. Nederlandse rijtuigbouwers kunnen alleen opboksen tegen de Poolse concurrentie als ze bijzonder innovatief zijn en de productiekosten in de hand weten te houden. Peter de Laat uit het Brabantse Hooge Mierde houdt zijn bedrijf gezond door de nieuwste technieken te koppelen aan een gewaagde materiaalkeuze en door al zijn wagens om hetzelfde basisframe heen te bouwen, het geen de productiekosten relatief laag houdt. Een reportage van Meike Merks.

Zonder (juiste) voeding geen sport . Elke menner of ruiter die meedraait in de (top)sport is zich bewust van het belang van goede voeding. Maar hoe weet je nou welke voeding goed is voor jouw paard of pony? Er zijn zoveel verschillende voeders en supplementen op de markt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. (Sport)paardenarts Frans Oostra heeft zich verdiept in het paardenmenu en komt met opzienbarende conclusies. Tekst en foto's van Madeleine Calkoen.

Mensport met een grote M. Han Gankema van zwart naar wit, ofwel verruilde zijn Friezen voor Lipizzaners en moest opnieuw leren tandemrijden. Vraag menners naar de moeilijkste discipline in hun sport en de meesten zullen grif `tandemrijden' noemen. En sommigen vinden het zelfs helemaal geen sport omdat het zo lastig is. Han Gankema maakt deel uit van het groepje specialisten dat momenteel de Nederlandse top vormt. Die top is tegenwoordig echt top, en kan zich nu glansrijk meten met de Engelsen, sinds jaar en dag de besten ter wereld in deze vorm van menkunst. Ineke Westers sprak met Han over modern tandemrijden anno 2006.

Indoor is in. Iedere zichzelf respecterende menvereniging organiseert tegenwoordig wel één of meerdere indoormarathons in de wintermaanden. Daarnaast rijden de grote vierspanmannen voor het vijfde winterseizoen op rij de FEI Worldcup over zeven grote internationale evenementen in Europa. Tel daar het demonstratie marathonrijden tijdens hippische (overdekte) evenementen bij op, en we komen tot de vaststelling: `Indoor is in'. Tekst en foto's van Marie de Ronde.

Burgemeester van mennend Amsterdam. Fred Wijnen is voorzitter van één van de grootste en bekendste menverenigingen die ons land rijk is. Het floreren van `zijn' Hoofdstad Aanspanning schrijft hij toe aan de grote saamhorigheid tussen bestuur en leden en het feit dat men bij de invulling van de menkalender steeds weer met een prikkelende combinatie van `evergreens' en nieuwe, originele ideeën komt. Maakt u kennis met de `burgemeester' van mennend Amsterdam. Meike Merks maakte de foto's en het interview.

Bitloos mennen. Fred Kammer ment zijn Shiremerrie Whoopi middels het Achenbachsysteem, maar dan wel zonder bit. Gevaarlijk? Fred vindt van niet. De hoefverzorger uit Hoogersmilde is ervan overtuigd dat hij met een bitloos hoofdstel zeker zoveel controle over Whoopi heeft als met een traditioneel menhoofdstel, maar dat bitloos mennen veel paardvriendelijker is. Tekst van Marlies Reerink, de foto's zijn van Marjan Schilstra van Hoorn.

Tijd voor nieuwe proeven. Op 12 januari organiseerde de KNHS een informatieavond omtrent de nieuwe menproeven voor de regio noord in Appelscha. Het informatieteam dat bestond uit Hans Zumbrink, Cinto Prosperi en Ilona Mens, kon zich verheugen in een meer dan ruime belangstelling. De zaal zat propvol menners, juryleden, instructeurs en belangstellenden. MenSport was ook aanwezig en doet verslag.