Gemeente Geertruidenberg


Gemeente Geertruidenberg actualiseert plan crisismanagement

Rampenbestrijding staat landelijk hoog op de agenda. Ook lokaal wordt het onderwerp hoogst serieus genomen.
Hierbij moet u er niet altijd van uitgaan dat het gaat om terrorisme, natuurrampen, gijzelingen enz. Een ramp/zwaar ongeval kan ook ontstaan door toedoen van een andere ramp die misschien verder weg is of uit onverwachte hoek komen. Denkt u maar aan het zware ongeval in de Amercentrale 2 jaar geleden. De gemeente is voorbereid op alle soorten rampen; de Wet Rampen en Zware Ongevallen verplicht gemeenten er toe om een rampenplan vast te stellen.
Deze plannen moeten echter wel geactualiseerd worden en dat is nu gebeurd. Renée Verschuuren, integraal veiligheidscoördinator en rampenbestrijder, vertelt er meer over.

Rampenorganisatie
In een rampenplan staat precies omschreven wat gemeente, politie, de geneeskundige hulp en de brandweer moeten doen bij een (dreigende) ramp of zwaar ongeval. De burgemeester krijgt het opperbevel en neemt de verantwoordelijkheid op zich, zowel bestuurlijk als operationeel. Na afloop legt hij politiek verantwoording af. De gemeente is verantwoordelijk voor
de opvang/verzorging;
de voorlichting en informatievoorziening;
de registratie van slachtoffers;
de schaderegistratie;
het milieu en de inzameling van besmette waren; de uitvaartverzorging;
de nazorg.

Lessen
De gemeente Geertruidenberg heeft met het rampenplan verschillende malen geoefend en het is o.a. in praktijk gebracht tijdens het zware ongeval in de Amercentrale. Renée Verschuuren: Met de lessen daarvan in ons achterhoofd is er nu een geactualiseerd plan. In dit nieuwe plan zijn de aanbevelingen verwerkt die uit de evaluatie van het vorige plan naar voren zijn gekomen. Zo is bijvoorbeeld de capaciteit uitgebreid en zal internet/intranet de volgende keer een grotere rol spelen in de communicatie. In de gemeentelijke organisatie vinden nu bijeenkomsten plaats om onderdelen uit het plan door te praten en te oefenen. Zo is iedere medewerker zich bewust van de taak die hem of haar te doen staat in geval van een (dreigende) ramp of zwaar ongeval.

Rampenbestrijdingsplan
Voor rampen waarvan vooraf de plaats, aard en gevolgen voorzien kunnen worden, moet er een rampenbestrijdingsplan opgesteld worden. In onze gemeente zijn we nu bezig 2 bedrijven te voorzien van zon plan. Als deze plannen in concept klaar zijn, liggen ze 6 weken ter inzage voor de burger. Zo kunt u als burger de vinger aan de pols houden.

Alarm
U merkt aan de sirene die meerdere malen achter elkaar te horen is, dat er sprake is van alarm. Maar u kunt bijvoorbeeld ook door een rondrijdende geluidswagen of via radio en televisie worden gealarmeerd. Volg altijd de instructies op die door de autoriteiten gegeven worden! Iedere eerste maandag van de maand worden om 12.00 uur de sirenes in heel Nederland getest. Als de sirene gaat moet u direct naar binnen gaan;
uw kinderen op school laten, als ze daar zijn (de schoolleiding vangt ze op);
niet 112, de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst bellen . Door overbelasting van de telefoonlijnen en mobiele netwerken kan de hulpverlening trager op gang komen;
deuren en ramen en eventuele ventilatiesystemen afsluiten; de radio en/of tv aanzetten: Omroep Brabant radio via de etherfrequentie FM 91.9 en kabelfrequentie FM 89.4 en teletextpagina 112 van Omroep Brabant.

Evacuatie bij rampen en zware ongevallen
Via Omroep Brabant, via een rondrijdende geluidswagen of aanwezige autoriteiten, hoort u of u de omgeving moet verlaten. In dat geval moet u:
de aanwijzingen die u krijgt, stipt opvolgen!;
gas, licht, water en woning afsluiten;
alleen hoognodige zaken meenemen;
bij de buren controleren of zij weten dat er een evacuatie plaatsvindt.
U krijgt ook te horen welk vervoermiddel u kunt gebruiken. In sommige gevallen is vervangend vervoer noodzakelijk. Deze informatie krijgt u ook via Omroep Brabant, een rijdende geluidswagen of aanwezige autoriteiten.

Voorbereid
Natuurlijk hopen we allemaal dat we het plan nooit hoeven te gebruiken, maar de gemeente doet er in ieder geval alles aan om op het ergste voorbereid te zijn, aldus Renée Verschuuren.