Vluchtelingenwerk Nederland

27-01-2006

VluchtelingenWerk Nederland: regering moet aanbevelingen Raad van Europa opvolgen

De Raad van Europa heeft gisteren een aantal dringende aanbevelingen gedaan bij de Nederlandse regering en andere Europese landen met soortgelijk asielbeleid. VluchtelingenWerk Nederland is blij met de aanbevelingen en roept de regering op deze uit te voeren.

De Raad van Europa vraagt de Nederlandse regering onder meer ruimhartiger om te gaan met amnestieregelingen en rekening te houden met het aantal jaren dat een asielzoeker inmiddels in Nederland verblijft. In geval van gezinnen met kinderen adviseert de Raad tijdens de hele procedure rekening te houden met wat voor het kind het beste is en niet pas naar het belang van het kind te kijken als de beslissing rond de aanvraag van de ouders al genomen is. De Raad wil dat alle nodige stappen worden genomen om gezinnen bij elkaar te houden.

Detentie mag naar mening van de Raad pas een laatste redmiddel zijn en enkel gebruikt worden voor mensen waarbij het risico bestaat dat zij zullen vluchten. Er moet een limiet aan de detentietermijn worden gesteld en bepaalde groepen asielzoekers, zoals kinderen, bejaarden, getraumatiseerde of gehandicapte mensen, zouden nooit in detentie mogen worden genomen. Er zijn op dit moment in Nederland tientallen kinderen in vreemdelingenbewaring, met als argument dat de ouders zijn gedetineerd en de kinderen bij hen `mogen' blijven.

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen naar mening van de Raad niet teruggestuurd worden als het land of de regio van herkomst instabiel is. Nederland heeft onlangs nog besloten dat asielzoekers naar Centraal-Irak kunnen terugkeren.
Asielzoekers die door bepaalde omstandigheden niet kunnen terugkeren, of waarvan het land van herkomst niet meewerkt aan terugkeer, moeten volgens de Raad toestemming krijgen om te werken en toegang krijgen tot medische zorg. Als terugkeer binnen een redelijke termijn helemaal niet mogelijk lijkt, zou een permanente verblijfsvergunning moeten worden gegeven.

De bewijslast die een asielzoeker moet leveren om aan te tonen dat hij buiten zijn schuld niet terug kan keren moet reëel zijn en hij moet daarin het voordeel van de twijfel krijgen.
In alle gevallen moet worden voorkomen dat uitgeprocedeerden zonder voorzieningen op straat komen te staan. Zij moeten onderdak krijgen en toegang hebben tot sociale en medische zorg.

Daarnaast bepleit de Raad dat de Nederlandse regering geen beleidsmaatregelen neemt die leiden tot het buiten de samenleving sluiten van uitgeprocedeerde asielzoekers die door omstandigheden niet kunnen terugkeren naar hun land. Bij de bevolking moet begrip worden gecreëerd voor de situatie van vluchtelingen in Europa. Voorkomen moet worden dat politici en media zodanig over uitgeprocedeerde asielzoekers communiceren dat er een vijandige, intolerante sfeer ontstaat. VluchtelingenWerk Nederland wil over mogelijke verbeteringen graag meedenken met de Nederlandse regering.