Abvakabo fnv

SCO eist rechtvaardige compensatie voor overheids- en onderwijspersoneel

In een brief aan de Eerste en Tweede Kamer en aan minister Remkes (BZK) eisen de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel (SCO) alsnog een rechtvaardige compensatie van de forse negatieve inkomensgevolgen voor actief en post-actief overheids- en onderwijspersoneel In maart 2005 schreef minister Remkes in een brief aan de centrales dat de arbeidsmarktpositie van de ambtenaar ten opzichte van het bedrijfsleven niet zou mogen verslechteren. Dat blijkt inmiddels wel het geval.

De harde werkelijkheid van de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet is duidelijk. De eerste loonstrookjes zijn op de mat zijn gevallen en het blijkt dat de inkomensachteruitgang fors kan oplopen. De overheid als werkgever laat opnieuw haar werknemers in de kou staan, vindt de SCO. De centrales vragen zich werkelijk af waarom overheidspersoneel altijd achter in de rij moet staan als het gaat om een rechtvaardige vergoeding van hun werk. De sector telt 1 miljoen werknemers.

Al in november 2004 en maart 2005 waarschuwden de centrales voor de mogelijke negatieve financiële gevolgen van de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet voor actief en postactief overheidspersoneel en vroegen om voldoende compensatie. Het kabinet was tot nu toe slechts bereid een minimaal bedrag uit te trekken voor compensatie. Dat bedrag is gebruikt voor de afspraken in de verschillende CAO's. Voor de postactieven is zelfs helmaal geen budget beschikbaar gesteld.

De brieven aan de kamers en minister Remkes zijn ondertekend door Xander den Uyl, voorzitter ACOP FNV, Marleen Barth, voorzitter CCOOP Jan Witvoet, voorzitter AC en Reginald Visser voorzitter directeur CMHF.

Voor meer informatie
Karen de Jager, persvoorlichting ABVAKBO FNV

Noot voor de pers
De brieven aan de eerste en tweede kamer en aan minister Remkes zijn te vinden op www.abvakabo.nl als bijlage onder het bericht op de homepage