Milieukeur

Praktische milieutoets voor toeristische accommodaties

Voor ondernemers in de toeristische sector bij wie milieu hoog in het vaandel staat is nu een handig instrument op internet beschikbaar. Met behulp van deze toets kunnen bedrijven zelf snel beoordelen of hun accommodatie in aanmerking komt voor het Europees Ecolabel, dan wel waar nog verbeteringen op milieugebied mogelijk zijn.

Het Europees Ecolabel voor toeristische accommodaties is hét milieukeurmerk voor hotels, bungalowparken en groepsaccommodaties in Europa. Voor een toeristische accommodatie is het een goed hulpmiddel om invulling te geven aan duurzaam ondernemen. Bij een accommodatie met het Europees Ecolabel is de milieuprestatie onafhankelijk gecontroleerd, waardoor de gast er van verzekerd is dat het bedrijf milieuvriendelijk te werk gaat.

De criteria voor het Europees Ecolabel zijn vastgelegd in een officieel document van de Europese Commissie. Omdat het om een complexe tekst gaat, kan de drempel voor accommodaties hoog zijn om de mogelijkheden van het Europees Ecolabel voor het eigen bedrijf te verkennen. Om dit toegankelijker te maken is een instrument ontwikkeld, waarmee eenvoudig en snel bekeken kan worden in hoeverre de accommodatie al aan de eisen voldoet. Deze milieutoets is via internet gratis toegankelijk op: www.europeesecolabel.nl/toerisme.

Met het doorlopen van deze toets, wordt meteen duidelijk op welke punten nog verbetering mogelijk is om voor het Europees Ecolabel in aanmerking te komen.Ook als een bedrijf niet van plan is om het Europees Ecolabel aan te vragen, geeft het gebruik van dit instrument duidelijkheid over de aandachtspunten waar de bedrijfsvoering milieuvriendelijker gemaakt kan worden. Voor toeristische accommodaties is het daarom zeker de moeite waard om de toets te doorlopen.

Het Europees Ecolabel
Het Europees Ecolabel wordt in Nederland vertegenwoordigd door SMK (Stichting Milieukeur). In 1992 heeft de Europese Unie het Europees Ecolabel opgericht met als doel producenten te stimuleren tot het vervaardigen van milieuvriendelijke producten en de consument de mogelijkheid te bieden bewuste en betrouwbare milieukeuzes te maken. Alle Europese lidstaten zijn betrokken bij de ontwikkeling van het Europees Ecolabel en het is in alle Europese lidstaten geldig. In Europa komt het keurmerk voor op een paar duizend non-food producten/diensten uit verschillende productgroepen. De producten variëren van verf en toeristische accommodaties/hotels tot (toilet)papier en wasmiddelen.

Laatst gewijzigd: 27 januari 2006