Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (27/01/06)

OOSTERHOUT NB, 27 januari 2006

Politie houdt drie verdachten woning- en bedrijfsinbraken vast

WAALWIJK: Vrijdag 27 januari zijn drie verdachten geleid voor de rechter-commissaris. Het gaat om twee 19-jarige Waalwijkers en een 19-jarige inwoner van Elshout. Het drietal wordt ervan verdacht op maandag 10 oktober 2005 te hebben ingebroken in een kapsalon in winkelcentrum De Els. De deur van de kapsalon bleek geforceerd te zijn en de buit bestond destijds onder andere uit geld en een computer.

De politie hield die maandagavond in 2005 net voor middernacht in de Grotestraat al één van de verdachten, een 19-jarige Waalwijker, aan wegens het overtreden van de Algemene Plaatselijke Verordening (zie ook de persberichten van dinsdag 11 oktober 2005 LvO.). De man werd op straat gecontroleerd en bleek een sporttas bij zich te hebben met daarin inbrekersgereedschap. De twee andere verdachten waren die avond in het gezelschap van de aangehouden verdachte, maar gingen er bij het zien van de politie vandoor.
Na het afleggen van een verklaring is de verdachte op dinsdag 11 oktober 2005 weer in vrijheid gesteld. Later bleek dat die maandagavond was ingebroken in de kapsalon.

Uit technisch onderzoek aan het in beslag genomen gereedschap is later gebleken dat sporen op het gereedschap overeen komen met sporen op de plaats van het misdrijf. Na overleg met de officier van Justitie is de verdachte dinsdag 24 januari 2006 opnieuw aangehouden, dit keer als verdachte van de bedrijfsinbraak. Ook de twee mannen die op die oktoberavond in zijn gezelschap waren en wier identiteit bij de politie bekend was, zijn 24 januari aangehouden. Het drietal is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten. De politie sluit niet uit dat de drie mannen ook betrokken zijn bij andere woning- en bedrijfsinbraken, gepleegd in Waalwijk en omstreken, en zet het onderzoek om die reden voort.

Cires, gemeente en politie treden op tegen zwerfafval

OOSTERHOUT: De gemeente Oosterhout, Cires en de politie gaan gezamenlijk de milieuproblematiek rond het Paterserf aanpakken. De bedoeling is de leefbaarheid rond de flats te verbeteren. Uit een inventarisatie (wijkscan) bleek dat bewoners van het Paterserf en de directe omgeving het aanwezige zwerfafval als hinderlijk ervaren. Vrijdagmiddag 27 januari gaan de toezichthouders van de gemeente, politiemedewerkers en personeel van Cires langs de deuren om een bewonersbrief uit te reiken. In de brief wordt uitgelegd hoe de milieuproblematiek aangepakt wordt.
Ook komen er publicaties op de informatieborden van de zes flats aan het Paterserf.
Gelijktijdig gaan gemeentewerkers met papierprikkers aan de slag om het zwerfvuil te verwijderen. Op die manier is er meteen resultaat zichtbaar.

Gemeente en politie treden voortaan repressief op:

- als buiten de voorgeschreven dagen en tijden afval wordt aangeboden op de verzamelplaats

- bij het onjuist aanbieden van afval op de verzamelplaats door bewoners en niet-bewoners van het Paterserf

- tegen het dumpen van afval vanaf balkons

- tegen het aanbieden van geopende vuilniszakken op de verzamelplaats.

Bejaarde vrouw slachtoffer van babbeltruc

WAALWIJK: Een 78-jarige Waalwijkse is donderdag 26 januari omstreeks 19.30 uur het slachtoffer geworden van een babbeltruc. De vrouw was bij haar woning aan het Oranjeplein aangesproken door een jonge vrouw die vroeg of ze even een briefje mocht schrijven voor een bovenbuurvrouw die niet thuis zou zijn. Toen de jonge vrouw weer vertrokken was, miste de Waalwijkse haar portemonnee.
Oudere mensen worden regelmatig het slachtoffer van een babbeltruc. De politie waarschuwt hen voorzichtig te zijn met het binnenlaten van onbekenden. Enkele veelgebruikte smoesjes om binnen te komen zijn:
- Mag ik een glaasje water van u?

- Ik hebpech met de auto. Mag ik uw telefoon gebruiken?
- Mag mijn kind even bij u naar het toilet?

Het feit dat mensen een onbekende niet willen helpen, betekent niet dat ze onbeleefd zijn, maar dat ze juist voorzichtig zijn. Uiteraard kan ook altijd de politie gebeld worden bij een verdachte situatie: telefoon 0900-8844.

Politie hoort verdachte mishandeling

OOSTERHOUT: De politie heeft donderdag 26 januari een verklaring opgenomen van een 12-jarige jongen uit Oosterhout. Hij wordt ervan verdacht maandag 23 januari een 14-jarige jongen uit Dongen dusdanig hard te hebben geduwd, dat het slachtoffer met zijn gezicht tegen een houten stoelleuning aan klapte. Dit gebeurde op een school in Oosterhout, waarvan beide jongens leerling zijn. Het slachtoffer liep door de duw enkele losse tanden en een afgebroken tand op en moest door een orthodontist worden behandeld. Hij deed aangifte van mishandeling tegen de Oosterhouter. Die verklaarde dat er geen opzet in het spel was en dat hij het slachtoffer geen letsel had willen toebrengen. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt.

Woninginbraak

DORST: Donderdag 26 januari is tussen 18.00 uur en 20.00 uur ingebroken in een woning in de Lijsterbesstraat. Er bleek een raam te zijn opengebroken om de woning te kunnen betreden. De buit bestond onder andere uit sieraden.

Man aangehouden na rijden onder invloed

OOSTERHOUT: Surveillerende politiemensen van het district Oosterhout controleerden in de nacht van donderdag 26 januari op vrijdag 27 januari omstreeks 00.45 uur op het Wilhelminakanaal-Noord een automobilist. De man, een 52-jarige inwoner van Breda, bleek onder invloed van alcohol te zijn en moest mee naar het politiebureau. Daar bleek uit de ademanalyse dat zijn ademgehalte 345 ug/l was, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximumgrens is. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Bovendien kreeg hij een rijverbod van twee uur opgelegd.

Politie houdt verkeerscontroles

OOSTERHOUT: Tijdens een autogordelcontrole op de Lage Molenpolderweg heeft de politie zeven automobilisten bekeurd, omdat ze hun autogordel niet om hadden. De boete voor rijden zonder autogordel is per 1 januari 2006 EUR 75,-.

RIJEN: De politie heeft donderdag 26 januari in de Stationsstraat en de Julianastraat verkeerscontroles gehouden. Daarbij zijn 15 bekeuringen uitgeschreven: 14 voor automobilisten die hun autogordel niet droegen en 1 voor een voetganger voor het negeren van een rood knipperend overweglicht.

MOLENSCHOT: Vrijdag 27 januari hield de politie een verkeerscontrole op de Heideweg. Daarbij zijn 9 bekeuringen uitgeschreven: 2 voor rijden met een defect remlicht, 1 voor rijden met een onjuiste kentekenplaat op een aanhanger, 5 voor het niet dragen van de autogordel en 1 voor niet-handsfree bellen.

Auteur: Leonie van Ooijen