Gemeente Weert

4 januari 2006

PRESENTATIE WEBSITE GEMEENTEARCHIEF WEERT

Het Gemeentearchief Weert gaat on-line. Op 27 januari 2006 wordt de website van het Gemeentearchief feestelijk gepresenteerd in de raadzaal van het stadhuis van Weert. De presentatie begint om 14.00 uur met een korte uitleg over de website en een paneldiscussie.

Vanaf 27 januari 2006 kan iedereen een kijkje nemen op www.gemeentearchiefweert.nl. Deze site is ook te vinden via de homepage van de gemeentesite, www.weert.nl. De site van het gemeentearchief is meer een zoekmachine dan een etalage van het archief geworden. Uiteraard worden er in een tijdbalk pronkstukken getoond, maar men kan op deze site ook daadwerkelijk zoeken naar documenten.

De fotocollectie en de archiefbibliotheek zijn heel gemakkelijk toegankelijk. Ook de kranten en de verslagen van de vergaderingen van het stadsbestuur zijn ontsloten. Via de website kan ook in de inventarissen op de archieven en collecties gezocht worden.

Paneldiscussie
De presentatie begint met een korte uitleg over de website waarna een paneldiscussie volgt. Deze discussie wordt voorgezeten door Roswitha Vlaanderen, Regiomanager VVV Midden-Limburg. Het panel bestaat uit: Esther Barents, docent geschiedenis B.C. Weert; Jaap Otter, directeur Deventit Multimedia B.V.; Marleen Gresnigt-Raemaekers, raadslid en voormalig wethouder cultuur en Jean Coenen, streekhistoricus.

De panelleden en de bezoekers gaan met elkaar in discussie over het thema: de zin en onzin van een archiefwebsite. Hierbij worden de volgende stellingen gehanteerd: `Wat niet digitaal is bestaat niet`, `De fysieke studiezaal is overbodig` en `De romantiek van het archiefonderzoek verdwijnt door ontwikkelingen in de ICT`.

De middag wordt afgesloten door Rob van Dooren, wethouder cultuur. Tijdens de afsluitende borrel is er gelegenheid om de website te bekijken. Iedereen is van harte welkom om deze presentatie bij te wonen. Deze vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis van Weert, Beekstraat 54 van 14.00 tot 16.30 uur.

Noot voor de pers,