Openbaar Ministerie

Actuele berichten
27 januari 2006

Geen lagere straffen in hoger beroep in zaak Savanna. Echtgenoot moeder krijgt in hoger beroep alsnog TBS

Het Gerechtshof s-Gravenhage heeft in hoger beroep in de zgn. Savanna-zaak aan de moeder dezelfde straf opgelegd als de rechtbank: zes jaar gevangenisstraf en TBS met bevel tot verpleging. Aan de echtgenoot van de moeder is naast de twee jaar gevangenisstraf die de rechtbank ook al had opgelegd in hoger beroep tevens TBS met bevel tot verpleging opgelegd.

Beide verdachten worden door het hof sterk verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Het hof heeft daarbij gelet op de adviezen van het Pieter Baan Centrum. De moeder kreeg een zwaardere gevangenisstraf dan haar partner, omdat alleen zij voor de dood van Savanna verantwoordelijk wordt geacht. De man kreeg -anders dan bij de rechtbank- nu ook TBS opgelegd omdat het hof het gevaar voor herhaling hoger inschat dan de rechtbank.

Doodslag
Het hof acht bewezen dat de driejarige peuter Savanna uit Alphen aan den Rijn door verstikking om het leven is gekomen. Het kind was door toedoen van de moeder en haar partner -met wie de moeder ruim een maand voor de fatale gebeurtenis trouwde- ernstig ondervoed. De moeder had op 20 september 2004 Savanna, die door de ondervoeding in slechte conditie verkeerde, een washand in de mond geduwd waarna zij de mond met een verband heeft gekneveld. Voor dit feit heeft het hof alleen de moeder verantwoordelijk geacht. Het hof acht in haar zaak doodslag bewezen.

Ernstige ondervoeding: zwaar lichamelijk letsel De partner van de moeder is door het hof niet medeverantwoordelijk geacht voor de dood van Savanna. Wel acht het hof hem schuldig aan de ernstige ondervoeding, die door het hof als zwaar lichamelijk letsel wordt aangemerkt.

Na het overlijden van Savanna hebben de moeder en haar partner het lijkje in de kofferbak van hun auto naar Holten vervoerd met de bedoeling het daar s nachts te begraven. Voordat het zover kwam zijn zij door de politie aangehouden. Aan de dood van Savanna was een lange periode van mishandeling en verwaarlozing door de verdachten voorafgegaan.

Bron: Rechtspraak.nl