Gemeente Rotterdam


---


Nr. 24
27 januari 2006

Kroon hecht goedkeuring aan onteigeningsbesluit

Gemeente gaat pand

Polderlaan onteigenen

De gemeente Rotterdam gaat de rechter vragen het verkrotte pand aan de Polderlaan in de wijk Hillesluis daadwerkelijk te onteigenen. Dit is het gevolg van het Koninklijk Besluit van 13 januari 2006 waarin de Kroon haar goedkeuring hecht aan het Rotterdamse raadsbesluit om het pand te gaan onteigenen in het belang van de volkshuisvesting.

Het Koninklijk Besluit is de laatste stap in de administratieve procedure die aan een feitelijke onteigening vooraf gaat. Rotterdam zal nu nog eenmaal proberen het pand minnelijk te verwerven. Als dat niet lukt start de gerechtelijke procedure. Dat betekent dat de gemeente aan de burgerlijke rechter vraagt op basis van het Koninklijk Besluit vonnis te wijzen en de schadevergoeding vast te stellen. Het pand wordt eigendom van de gemeente nadat het (positieve) vonnis van de rechter is ingeschreven in het kadaster. De gemeente gaat het pand vervolgens opknappen, om het daarna weer te verkopen.

De onteigening van het pand aan de Polderlaan is voor Rotterdam een experiment. Het is de eerste keer dat in deze stad op basis van artikel 77, lid 1, sub 2c van de Onteigeningswet een pand wordt onteigend. Tot nu toe vonden er in Rotterdam alleen onteigeningen plaats op basis van een bestemmingsplan of bouwplan.

Het betreffende pand staat in de wijk Hillesluis. De omgeving is de afgelopen jaren opgeknapt door de gemeente en betrokken woningeigenaren. Alleen dit ene pand verkeert nog in zeer slechte staat. Eind 2001 is de eigenaar door het dagelijks bestuur van de deelgemeente aangeschreven op grond van de Woningwet. De eigenaar gaf toen aan het pand zelf te willen opknappen met behulp van subsidie. Uiteindelijk is de eigenaar er niet in geslaagd het plan uit te voeren. Daarop heeft de gemeente besloten een onteigeningsprocedure te starten met als grondslag ernstig achterstallig onderhoud. Van deze onteigeningsgrondslag is tot nu toe in Nederland één keer eerder gebruik gemaakt.

Nu de Kroon het raadsbesluit heeft goedgekeurd mogen er meer onteigeningen op deze grondslag worden verwacht. Niet alleen in Rotterdam, maar ook in andere steden.

noot voor de redactie/