Productschap Diervoeder

27/01/2006

PDV tevreden over aanpak dioxine-incident

Het Productschap Diervoeder is tevreden over de aanpak van het dioxine-incident. In België is de bron van het verontreinigde vet getraceerd en in Nederland zijn alle mogelijk betrokken (vee)bedrijven bekend. Volgens het PDV is sprake van een goede samenwerking tussen België en Nederland en tussen overheid en bedrijfsleven.

Het met dioxine verontreinigde (varkens)vet is afkomstig van PB Gelatins, dat alleen het Belgische Profat als afnemer heeft. Die heeft het vervolgens in ons land alleen aan mengvoederbedrijf Bouman uit Andel geleverd. Ook twee Belgische mengvoerbedrijven ontvingen verontreinigd vet.

In ons land plaatste het bedrijfsleven gisteren de betrokken varkensbedrijven voorlopig onder toezicht. In afwachting van de resultaten van het onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) komt van deze bedrijven geen vlees in het voedselcircuit. In België besloot de overheid tot blokkade van veebedrijven die voer kregen van de beide betrokken Belgische mengvoederbedrijven. Beide landen hanteren daarmee in feite dezelfde aanpak.

Het PDV wacht nu de uitkomsten af van het onderzoek dat het VWA uitvoert op monsters van vetten en van mengvoer. Verwacht wordt dat daarover in de loop van volgende week meer bekend zal zijn.