Time : 8:37:36 PM
Date : Friday, January 27, 2006
Sender Name: Bemefa

Mengvoederindustrie spoort aan tot bijsturing van controle op productieproces dierlijke vetten

Bemefa moet vaststellen dat de verontreiniging van de dierlijke vetten zijn oorsprong vond bij PB Gelatins.

Bemefa roept bijgevolg de producenten van dierlijke vetten op zo snel mogelijk rond de tafel te zitten om de risicoanalyse grondig bij te sturen. Dit zal ongetwijfeld leiden tot een meer uitgebreide bemonstering op dioxine naast de reeds bestaande controles door het FAVV (6.000 stalen waaronder 2.000 op dioxines), de sector (jaarlijks
1.500 monsters op contaminanten) en de individuele bedrijven. Alle PCB- en dioxineanalyses in de diervoerderketen werden in 2005 door de diervoedersector gefinancierd.

Daarnaast onderneemt Bemefa reeds de nodige stappen om met de labo's een concreet plan uit te werken voor snelle dioxineanalyses. Het doel van Bemefa blijft veilige grondstoffen aan te kopen en mogelijke verontreinigingen proactief te bestrijden.

In 2001 heeft Bemefa haar partners in de diervoederketen overtuigd om deel te nemen aan een autocontrolesysteem. Meer dan 2.000 bedrijven uit de diervoedersector (van grondstofproducent, over handel tot bij mengvoederfabrikant) hebben intussen dit GMP-kwaliteitssysteem bijgetreden. Dit voorval sterkt ons in de overtuiging dat de ketenbenadering de enige juiste weg is om mogelijke verontreinigingen actief en doelmatig te bestrijden.

//////////////////////////////////////////