Gemeente Helden

Gedeputeerde Herman Vrehen bezoekt Helden in kader leefbaarheidsimpuls

Helden kreeg vorige week hoog bezoek. Gedeputeerde Herman Vrehen kwam zich in Helden oriënteren in het kader van het project Vitale kernen en buurten, én hij kwam een belangrijke samenwerkingsovereenkomst tekenen over dit onderwerp.

Herman Vrehen bezocht met het college van burgemeester en wethouders onder andere de Sprunk in Koningslust en ondertekende samen met Wethouder Timmermans de samenwerkingsovereenkomst.

V.l.n.r. Wethouder Fleuren, gedeputeerde Vrehen, welstandsambetenaar van der Coelen , burgemeester Kleijngeld, dorpsraad-communicaris Pieroen en wethouder Timmermans luisteren in ´de Sprunk´ in Koningslust naar de uitleg van dorpsraadvoorzitter Geurts (geheel rechts)

Eén van de vijf centrale prioriteiten van de provincie Limburg is het bewerkstelligen van Vitale Kernen en Buurten.

De gemeente Helden en de Provincie Limburg hebben over de uitvoering van dit thema

vitale kernen en buurten afspraken gemaakt en vastgelegd in een overeenkomst.

Helden blijkt een goede partner te zijn voor de provincie. Helden ontving al 3 miljoen euro voor leefbaarheidsprojecten, voor dit jaar is 1,4 miljoen euro gereserveerd.

Gedeputeerde Vrehen: "De primaire verantwoordelijkheid voor de vitaliteit van de kernen en buurten ligt bij de betreffende gemeente en haar burgers. Als Provincie willen wij daar met middelen en mogelijkheden graag een bijdrage aan leveren.

Het gemiddelde beeld ten aanzien van de leefbaarheid in Limburg is positief. Maar er is ook reden voor bezorgdheid. In de Limburgse kleine kernen verdwijnen steeds meer voorzieningen, sluit de woonkwaliteit niet goed aan bij de behoefte en vraagt de zorg voor ouderen steeds meer aandacht. Steden staan voor de opgave om het ontstaan van probleemwijken met een onevenwichtige samenstelling van de bevolking, een slechte ruimtelijke inrichting en te weinig sociale samenhang tegen te gaan.

Om de provinciale middelen optimaal in te zetten wil de provincie graag programmatische afspraken maken met de gemeente, in de vorm van een Afsprakenkader Vitale Kernen en Buurten. Een overeenkomst waarin de samenwerking tussen de provincie en de gemeente Helden op inhoudelijk financieel vlak voor verschillende projecten, die betrekking hebben op het thema Vitale kernen en buurten, over een drietal jaren is vastgelegd.

28-1-2006 10:41