Gemeente Brummen



Raadsvergadering 26 januari 2006

Belangrijkste uitkomsten

Burgers krijgen meer invloed op de agenda van een gemeenteraadsvergadering. Dat is een van de uitkomsten van een lange vergadering van de gemeenteraad afgelopen donderdag. Een initiatiefvoorstel van de IPV-fractie werd, met een kleine aanpassing, door de overige drie fracties in de gemeenteraad overgenomen.

Met het vaststellen van de âVerordening Burgerinitiatief gemeente Brummenâ komt er een laagdrempelige procedure waarmee burgers een voorstel kunnen plaatsen op de agenda van een raadsvergadering. Aan het doen van zoân voorstel zijn geen kosten verbonden voor de burger. Wel moet het initiatief voor meerdere burgers gelden en moet de initiatiefnemer een lijst overleggen met dertig handtekeningen van andere inwoners uit onze gemeente die het initiatiefvoorstel steunen.

Actief grondbeleid
De gemeenteraad besloot na hoofdelijke stemming met 13 stemmen voor en 3 tegen, de notitie âGrondbeleid gemeente Brummen; Sturen om te kunnen bouwenâ vast te stellen. Met dit besluit stelt de raad het college in staat om actief gronden te verwerven om zo de gemeentelijke woningbouwdoelstellingen zo goed mogelijk te kunnen realiseren.

Interpellatie-verzoek
Een onderwerp dat aan de agenda was toegevoegd was het interpellatie-verzoek van de IPV-fractie over de rondweg Laag Soeren. Wethouder Ter Maat benadrukte dat de provincie op dit moment een groot aantal varianten doorrekent om tot een integrale oplossing te komen van de verkeersproblemen in deze regio. De gemeente Brummen wordt hierover actief geïnformeerd en de gemeenteraad heeft dan volop de gelegenheid om haar visie op dat moment kenbaar te maken. Wethouder Ter Maat vroeg de fracties nog even geduld op te brengen, zodat vervolgens een goede inhoudelijke discussie gevoerd kan worden over dit al vele jaren slepende en ingewikkelde onderwerp.

Andere besluiten
De gemeenteraad besloot verder tot de verkoop van de 14.322 preferente aandelen die de gemeente heeft bij waterbedrijf Vitens, wees een verzoek om planschadevergoeding voor de Rentmeesterhof in Eerbeek af, nam het voorstel aan voor het indelen, benoemen en nummeren van woonplaatsen, wijken en buurten in onze gemeente en stemde in met twee financiële documenten, het controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2005 en de financiële verordening gemeente Brummen 2006 (art. 212).