GroenLinks

GroenLinks in actie tegen volbouwen Groene Hart

28 januari 2006

GroenLinks voert vandaag op drie plaatsen actie tegen de oprukkende bebouwing in het Groene Hart. Het gaat om de polder Gnephoek bij Alphen a/d Rijn, de Zuidzijderpolder bij Bodegraven en de Oostpolder bij Gouda. Via schriftelijke vragen heeft Wijnand Duyvendak minister Dekker opheldering gevraagd over de onzalige bouwplannen. GroenLinks roept de minister op de gemeentes onmiddellijk een halt toe te roepen.

De drie polders in het Groene Hart zijn nu nog open en groen, maar als CDA en VVD in de drie gemeentes hun zin krijgen, worden de gebieden volgebouwd met woningen en bedrijventerreinen. GroenLinks wil niet meer asfalt en beton, maar juist meer mogelijkheden voor de inwoners van Alphen, Bodegraven en Gouda om fietsend en wandelend van het polderlandschap te genieten.

De polder Gnephoek bij Alphen wordt bedreigd met de bouw van duizenden woningen en tientallen hectares bedrijventerrein. Van het mooie open karakter blijft zo niets meer over. Bij Bodegraven zijn plannen voor honderden woningen en uitbreiding van bedrijventerreinen aan de oostzijde, terwijl er juist steeds minder mensen in Bodegraven wonen. De Oostpolder bij Gouda is nu al deels rommelig, maar wordt nog verder verrommeld door de komst van een voetbalclub. GroenLinks wil juist dat dit een landschapspark wordt voor de inwoners van Gouda.

Onder het kabinet-Balkenende zijn de negatieve ontwikkelingen in het Groene Hart in een stroomversnelling gekomen. De remmen zijn los om het Groene Hart vol te bouwen. Regionale bestuurders grijpen de nieuwe mogelijkheden met beide handen aan om tegen elkaar op te bieden met nog meer woningen en bedrijventerreinen. Op papier geniet het Groene Hart de bescherming dat alleen kleinschalige ontwikkelingen mogelijk zijn die het landschap versterken en verbeteren. In de praktijk wordt daar fors de hand mee gelicht.

Wijnand Duyvendak is op de volgende plaatsen in actie: Alphen a/d Rijn (Rijnplein): 11.00 - 12.15 uur
Bodegraven (Raadhuisplein): 12.30 13.30 uur
Gouda (achter de Agnietenkapel): 14.00 16.00 uur

De schriftelijke vragen van Wijnand Duyvendak aan minister Dekker (VROM) zijn hier te lezen: http://www.groenlinks.nl/2ekamer/kamervragen/Kamervraag.2006-01-28.4201