Ingezonden persbericht

Tentoonstelling François Daireaux - le salon marocain

galerie buda 29/01/06 tot 12/03/06

ASSE, 20060116 -- In het kader van drie solotentoonstellingen van François Daireaux (°1966 Boulogne-sur-mer, leeft en werkt in Parijs) in België stelt galerie budA onder de titel van "le salon marocain" een reeks werken tentoon die gerealiseerd werden tijdens zijn verblijf in Marokko tussen 1988 en 1992. Galerie budA leek hem de plek bij uitstek en het juiste moment om enkele werken uit deze zeer vruchtbare artitieke periode voor het eerst in kaart te brengen en te tonen aan het publiek.


Het jaar 1992 geldt hierbij als ankerpunt van zijn verblijf in Casablanca en draagt reeds de sporen van het latere artistieke parcours van deze kunstenaar met in hoofdzaak de realisatie van grote installaties en multimediale werken waaronder fotografie en video vandaag.
Voor "le salon marocain" selecteerde François Daireaux een reeks werken die niet alleen in tijd en plaats (1988-1992, Marokko) maar ook in materiaalgebruik en vorm perfect naast elkaar staan. Samengestelde oppervlakken met een veelvoud aan materialen en lagen die hij ten slotte bedrukt, verbrandt of "signeert" met twee gloeiende ijzerplaten. Op die manier ontstaan werken die hybride, symbolisch en uiterst gelaagd zijn. De kunstenaar werkte hiervoor met wat lokaal voorhanden was aan plastisch materiaal en recycleerde uit de vele ateliers en bazaars in Casablanca. Casablanca, een chaotische, industriële stad waarin François Daireaux zich gedurende een periode van zes jaar heeft ondergedompeld, tegelijk zijn werkplaats, een heterogene maar kleurrijke micro-economie. Een omgeving en sfeer die sindsdien een grote impact gehad heeft op het werk en het verdere artistieke parcours van deze kunstenaar.

Deze tentoonstelling is dan ook de aanleiding om een nog vrijwel onbekend aspect in het oeuvre van François Daireaux te leren kennen binnen de intimiteit van een "salon" en mag dan ook een aanzet zijn om het meer conceptuele werk van deze kunstenaar op verschillende locaties in België te ontdekken.

De tentoonstelling « le salon marocain » in galerie budA kadert in een reeks tentoonstellingen van François Daireaux in België, met name:

"Extinction", Huis voor Hedendaagse Kunst Kartuizers (HHKK-MAAC), 13/01 - 18/02/06
Kartuizerstraat 26-28, 1000 Brussel

"Tracer, raccorder"Galerie Les Filles du Calvaire, 18/01 - 10/03/06
Barthélemylaan 20, 1000 Brussel

Tentoonstelling

François Daireaux - "le salon marocain"
van 29 januari tot en met 12 maart 2006
elke vrijdag van 16 tot 20u - zaterdag en zondag van 14 tot 18h - andere dagen op afspraak
vernissage op zaterdag 28 januari 2006 vanaf 19u




veerle de saeger