Time : 6:51:18 PM
Date : Sunday, January 29, 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: dioxinecontaminatie: stand van zaken

Zowel België als Nederland hebben binnen het kader van het onderzoek naar de dioxinecontaminatie de risicoperiode uitgebreid met de tijdspanne tussen 15 oktober en 15 november 2005. Analyses van getuigenstalen uit deze periode wezen uit dat een levering op 15 november 2005 van Profat aan het Nederlandse bedrijf Bouman eveneens besmet was met dioxines (400 pg TEQ / g vet).

Dit vet was afkomstig van een tank bij Profat die eveneens uitgeleverd werd aan twee andere Belgische veevoederbedrijven: Leroy en Algoet. Beide bedrijven maakten deel uit van de tracering die het FAVV uitvoerde eind vorige week. Vandaag werd vastgesteld dat zij ook gecontamineerd vet ontvingen.

Net zoals het geval was met de andere betrokken veevoederbedrijven blokkeert het Voedselagentschap nu uit voorzorg de veebedrijven die bij Leroy en Algoet voeder afnamen waarin het gecontamineerde vet verwerkt werd. Momenteel worden deze bedrijven opgelijst, morgen zullen zij uit voorzorg en in afwachting van verder onderzoek onder toezicht worden geplaatst. Deze bedrijven zullen geen dieren of producten in de voedselketen mogen brengen tot bewezen is dat er geen besmetting is. Ook in Nederland worden bijkomende veebedrijven geblokkeerd.

Deze vaststelling (een hogere waarde dan de eerder gemeten waarde in een latere levering) bevestigt het vermoeden dat de contaminatie bij PB Gelatins voor de 15de november ontstond. Het onderzoek naar de bron en naar de verspreiding van de contaminatie wordt in nauwe samenwerking met de Nederlands autoriteiten verdergezet.

Morgen in de loop van de namiddag worden verdere analyseresultaten verwacht.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be