LEI

30 jan 2006
Onderdeel: LEI

Plattelandsgebieden onder stedelijke druk moeten een evenwicht vinden tussen de behoefte aan nieuwe activiteiten en het behoud van het landschap. Stedelijke druk ontstaat door de nabijheid van de stad of door intensief toerisme. Onder de rook van grote steden ligt de sleutel voor afstemming van de verschillende behoeften vooral in een geïntegreerde gebiedsaanpak. In toeristische gebieden is het belangrijk om de producten en diensten zo aan de man te brengen dat het oorspronkelijke landschap niet aan betekenis verliest. Dit zijn een paar conclusies uit de Europese studie Building new relationships in rural areas under urban pressure. Ze werd in opdracht van de Europese Commissie uitgevoerd door het LEI (onderdeel van Wageningen UR), samen met universiteiten in de onderzochte landen. De Nederlandse inbreng werd mede gefinancierd door het ministerie van LNV.

De studie heeft betrekking op Nederland, Finland, Frankrijk, Hongarije en Spanje. In Nederland zijn twee gebieden onderzocht: Oost-Zuid-Holland als (plattelands)deel van de Randstad, en de Zeeuwse eilanden als gebied met kusttoerisme. In heel Europa dreigen veel plattelandsgebieden hun karakter te verliezen door de ruimtelijke druk vanuit steden en toeristencentra. De behoefte aan nieuwe bouwactiviteiten, wegen en toeristen botst met de bestaande landschappelijke kwaliteiten. In het RURBAN-project (Rural areas under urban pressure) is onderzocht hoe deze gebieden hun relatie met de stad kunnen versterken door het ontwikkelen van publieke en private goederen en diensten van het platteland. Bij publieke goederen en diensten, zoals onderhoud en ontwikkeling van natuur, recreatieve paden en routes, is de overheid de belangrijkste betaler. Maar steeds meer worden ook andere partijen gevraagd hier aan bij te dragen. Voor private goederen en diensten, zoals consumpties in cafés, hotels, rondleidingen, en streekproducten betaalt de gebruiker zelf.

Stedelingen die buiten willen wonen en recreëren, maar in de stad hun brood verdienen, zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de vraag naar ruimte en voorzieningen op het platteland. Die vraag beïnvloedt het landschap en botst nogal eens met de vraag van andere gebruikers van het gebied rond de steden. In veel landen is daarom behoefte aan een gebiedsgericht geïntegreerd ruimtelijk beleid. Zo'n beleid waarbij zowel de dorpen als de (grote) steden zijn betrokken, legt vast waar ruimte is voor verschillende functies als wonen, landbouw, recreatie, natuur en waterberging. Het treft ook compensatiemaatregelen voor behoud en ontwikkeling van natuur en landschap.

In het toeristische achterland van de kustgebieden liggen de verhoudingen iets anders. Hier speelt vooral de uitdaging om behoedzaam om te gaan met het ontwikkelen van het buitengebied. Het vermarkten van het platteland is in deze regio's een belangrijke bron van werkgelegenheid en inkomen en houdt veel dagelijkse voorzieningen in stand.


_______________________________________

* Rural areas under urban pressure; case studies of rural-urban relationships across Europe. Rapport 7.06.01
* Stedelijke druk als kans voor het platteland in Oost-Zuid-Holland en de Zeeuwse eilanden. Rapport 7.06.02

Â