Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

30-1-2006

Het ministerie van VROM gaat Europese milieurichtlijnen beter toetsen op uitvoerbaarheid. Daarmee neemt het ministerie de kritiek van instituut Clingendael op de inzet van het departement bij de totstandkoming van deze richtlijnen ter harte. Het heeft al enige tijd ook de nadrukkelijke aandacht van het departement. Zo wordt de Europese dimensie met de Toekomstagenda Milieu van staatssecretaris Van Geel al expliciet als een van de rode draden van het milieubeleid aangegeven. Procedures voor het werken aan richtlijnen zal VROM aanscherpen.

Europa is voor het verwezenlijken van de Nederlandse milieudoelstellingen van bepalend belang. VROM steekt daarom al langere tijd veel energie in de EU. Des te opmerkelijker is het, dat de Europese milieumaatregelen VROM bij de implementatie voor problemen kunnen plaatsen. In dit licht is het onderzoek van Clingendael een welkome bijdrage. Clingendael heeft twee milieurichtlijnen onderzocht die, in de implementatiefase, tot publieke opschudding hebben geleid: de richtlijn Energieprestaties voor gebouwen en de Luchtkwaliteitsrichtlijn. In beide gevallen heeft Clingendael aan de hand van interviews en dossieronderzoek bekeken in hoeverre in de totstandkomings- en onderhandelingsfase is geanticipeerd op de problemen die in de implementatiefase zijn gebleken. Uit de beschrijving van deze cases blijkt niet dat er onvoldoende betrokkenheid of invloed is van VROM.

De volgende zaken gaat het ministerie echter verbeteren:
* scherpere signalering van consequenties (zoals kosten) in een vroegtijdige fase en die in de Nederlandse positie meenemen;
* politieke afwegingen inbouwen gedurende de hele looptijd van een dossier;

* zorg dat er geen muur staat tussen totstandkomingstraject en implementatietraject;

* realistisch onderhandelen en per geval coalities vormen.

Minister Dekker en staatssecretaris Van Geel zullen het onderzoek bespreken met hun collega's in het kabinet.

Zie ook


* Website van Clingendael: http://www.clingendael.nl
* Dossier Energiebewust bouwen en wonen:
http://www.vrom.nl/energiebewustbouwenenwonen
* Dossier Luchtkwaliteit: http://www.vrom.nl/luchtkwaliteit