Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties
Postbus 222
3500 AE UTRECHT

Z/F-2634515
Onderwerp Bijlage(n) Uw brief tegemoetkoming werkgever in de 19 oktober 2005 ziektekostenpremie B 4937 Z&W/AB/HS

Met referte aan uw bovenaangehaalde brief betreffende de tegemoetkoming van de werkgever in de ziektekostenpremie, welke brief ook aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gericht, deel ik u mede namens mijn ambtgenoot het volgende mee.

In uw brief geeft u aan dat, hoewel u tot op heden geen gevallen bekend zijn, u vreest dat werkgevers de tegemoetkoming in de ziektekostenpremie die zij thans aan hun gepensioneerden geven, willen stopzetten. Het door u aangehaalde citaat uit het boekje "Ondernemingen en het nieuwe zorgstelsel", uitgegeven door VNO-NCW / FME-CWM / AWVN, ziet u daartoe als signaal.

De overheid heeft in beginsel geen bemoeienis met de arbeidsvoorwaarden in de marktsector. Het salderingsartikel strekt er slechts toe te voorkomen dat werkgevers dubbele lasten hebben voor wat betreft de tegemoetkoming in de ziektekostenpremie van hun werknemers, te weten zowel een tegemoetkoming op grond van de geldende CAO als een vergoeding op grond van artikel 46 van de Zorgverzekeringswet.

Ook het al dan niet stopzetten van de tegemoetkoming die gepensioneerden thans van hun ex- werkgever of hun pensioenfonds ontvangen, is een zaak tussen werkgever en werknemer waar de overheid geen bemoeienis mee heeft. Over dit onderwerp gaan de sociale partners en eventueel het betreffende pensioenfonds. Deze aangelegenheid zult u zelf bij de betreffende gremia aan de orde moeten stellen.

Overigens hebben ons tot nu toe geen signalen bereikt, waaruit zou zijn af te leiden dat werkgevers overwegen de tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering aan hun gepensioneerden stop te zetten.

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres met www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG vermelding van de datum en Fax (070) 340 78 34 het kenmerk van deze brief.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Blad

2
Kenmerk
Z/F-2634515

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst