Wageningen Universiteit

Symposium Agrarisch natuurbeheer - met excursie

Agrarisch natuurbeheer in Europa blijkt een weinig effectief beleidsinstrument. Gewone soorten, vogels, insecten of planten, gaan er weliswaar in beperkte mate op vooruit, maar soorten die het meest te leiden hebben van landbouwpraktijken - de zgn rode lijst-soorten ondervinden er nauwelijks bescherming van. Het blijkt dat op de landbouwpercelen waarop beschermingsmaatregelen genomen worden nauwelijks rode lijst-soorten voorkomen.

Dat dit beleid - waar in Europa jaarlijks tussen de twee en vier miljard Euro in om gaat- weinig doeltreffend is, komt onder andere door de vage doelstellingen die worden gehanteerd. Landen met beleid rond agrarisch natuurbeheer zouden hieromtrent veel duidelijker keuzes moeten maken, bijv. het beschermen van bedreigde soorten, het behoud van biodiversiteit of alleen maar landschapsonderhoud. Er moet ook veel strakker worden gestuurd op de uitvoering en de evaluatie ervan.

Dat zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van onderzoekers van zes Europese onderzoeksinstellingen uit vijf landen (Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Spanje), onder leiding van Wageningen Universiteit, die in hun eigen land deelonderzoeken hebben gedaan.

UITNODIGING


- SYMPOSIUM: Op 30 en 31 januari presenteren de onderzoekers de eindresultaten van het Easy-project ("Evaluating current European Agri-environment Schemes to quantifY and improve nature conservation efforts in agricultural landscapes") dat is gedaan in opdracht van de Europese Unie binnen het 5e Europese kaderprogramma. Zij doen dat tijdens een symposium in het WICC (Wageningen Internationale Conference Centre, Lawickse Allee 9, Wageningen).

Belangstellende journalisten die dit symposium geheel of gedeeltelijk willen bijwonen, nodigen wij daartoe van harte uit. Zie hieronder de contactgegevens.


- EXCURSIE: Aansluitend aan het symposium is er op woensdag 1 februari een excursie naar de Eempolder en de Oostvaardersplassen - vertrek om 08.30 uur vanaf het WICC in Wagenignen. Er zijn slechts vijf (5) plaatsen beschikbaar in de bus. We moeten daarbij dus het principe van 'wie het eerst komt, ...' hanteren!

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie over het Easy-project kunt u terecht op www.dow.wau.nl/natcons/NP/EASY/. Het programma van het symposium vindt u op: www.easy2006.nl. Voor aanmelding voor het symposium of voor de excursie kunt u contact opnemen met dr. David Kleijn, Natuurbeheer en Plantenecologie van Wageningen Universiteit, tel. 0317 483 883/06 12529017, e-mail david.kleijn@wur.nl, of met ondergetekende.

Met vriendelijke groeten,

Bouke de Vos

Pers- en wetenschapsvoorlichting

Wageningen Universiteit en Researchcentrum

T: 0317 480 180

M: 06 53 524 854

www.wur.nl