Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Discussie aan de hand van concreet biologisch voorbeeld Intelligent Design: bruikbaar concept of ideologie?

VU podium organiseert een discussie over wat Intelligent Design voor de wetenschap kan betekenen. Het debat vindt plaats op vrijdagmiddag 3 februari; een concreet voorbeeld uit de microbiologie vormt de leidraad. Met medewerking van biofysicus prof. dr. Cees Dekker (TU Delft), microbioloog prof. dr. Hans Westerhoff (VU), theoloog prof. dr. Bram van de Beek (VU) en filosoof prof. dr. René van Woudenberg (VU). Er is ruime gelegenheid om mee te discussiëren!

De suggestie van het bestaan van een achterliggend intelligent ontwerp doet zich voor in verschillende wetenschappen, maar in het bijzonder in de biologie. Deze tak van wetenschap is feitelijk helemaal gebaseerd op de evolutietheorie. Toeval staat daarin centraal, en ID stelt juist dat toeval ter discussie door een intelligent ontwerp achter het leven te suggereren.

Rode draad in de VU podium-discussie zijn complexe systemen in cellen: ingenieuze systemen die uit meerdere onderdelen bestaan die los van elkaar nutteloos zouden zijn. Een voorbeeld is de zweepstaart waarmee sommige eencelligen zich voortbewegen. Voorstanders van het ID-begrip menen dat dit soort systemen niet toevallig en stapsgewijs kunnen zijn ontstaan, zoals de evolutietheorie leert. Tegenstanders vinden dat de evolutietheorie wel volstaat, alleen zijn nog niet alle vragen beantwoord en is er meer onderzoek nodig om het evolutieproces helemaal te begrijpen.