Postcode Loterij geeft 210 miljoen euro aan mens en natuur

Nationale postcode loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft over 2005 een inleg gerealiseerd van 419,8 miljoen euro. Dit is een stijging van 6,7% ten opzichte van 2004, ondanks dat de groei op de kansspelmarkt in zijn geheel stagneert. De helft van deze inleg, te weten 210 miljoen euro, gaat naar de inmiddels 50 goede doelen organisaties die verbonden zijn aan de loterij.
Dit heeft Boudewijn Poelmann, voorzitter van de Postcode Loterij, vandaag bekend gemaakt op de traditionele jaarlijkse bijeenkomst met alle goede doelen van de loterij.

Het bedrag van 210 miljoen euro wordt (afgerond) als volgt per sector verdeeld:
- Ontwikkelingssamenwerking: 80 miljoen euro

- Natuur en Milieu: 90 miljoen euro

- Mensenrechten: 40 miljoen euro

Clinton Foundation 50ste beneficiënt
Door de groei is het tevens mogelijk dat de Nationale Postcode Loterij dit jaar haar 50ste beneficiënt verwelkomt, de Clinton Foundation.
Deze organisatie, in 2001 opgericht door de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, is met name actief in de bestrijding van de ziekte HIV/AIDS. De Clinton Foundation heeft het voor elkaar gekregen dat de prijzen van AIDS-medicijnen en tests voor ontwikkelingslanden met 50% zijn gedaald.
Iemand met het internationaal aanzien van Bill Clinton opent deuren en kan het verschil maken bij besluitvorming rond vraagstukken als armoedebestrijding en klimaatverandering.

Bill Clinton sprak de Postcode Loterij en de goede doelen organisaties tijdens de bijeenkomst toe via een persoonlijke videoboodschap:
'Ik denk dat de Nationale Postcode Loterij het mooiste voorbeeld is dat ik heb gezien van het betrekken van een breed publiek bij charitatief werk. Het is een heel slim idee om postcodes te gebruiken, zodat je veel winnaars kan hebben. In Amerika trekken ze willekeurige nummers zodat je maar weinig kans hebt om te winnen, slechts een paar mensen worden heel erg rijk. Bij de Postcode Loterij daarentegen, zijn het hele gemeenschappen, straten en buurten die kunnen winnen. Het moet een geweldig gevoel zijn om hier een onderdeel van te zijn. Dat stimuleert mensen om mee te doen.'

Toewijzingen 2005
De Postcode Loterij kan de overige 49 beneficiënten dezelfde financiële steun geven als in 2004. Daarnaast ontvangt een aantal organisaties een éénmalige uitkering. De Postcode Loterij wil op deze manier initiatieven steunen die nog niet binnen het reguliere circuit zijn gevestigd, of een eenmalige push nodig hebben om tot (verdere) ontwikkeling te komen. Zo ontvangt bijvoorbeeld de Stichting Nederlands Cultuurlandschap een bedrag van 500.000 euro om het 'Deltaplan voor het landschap' een toekomst te geven.

Unieke samenwerking goede doelen
Tevens stelt de loterij een bedrag van 16,3 miljoen euro beschikbaar, één euro per Nederlander, voor een uniek samenwerkingsverband van de goede doelen van de Postcode Loterij.
Op 3 februari as. treden de beneficiënten gezamenlijk naar buiten met de bekendmaking en een nadere toelichting over de inhoud van deze samenwerking.

Amsterdam, 26 januari 2006


Noot voor de redactie (