Ingezonden persbericht


Nijmegen, 30 januari 2006

PERSBERICHT

'Reizend Gedicht'

Uitslag prijsvraag in het kader van de Landelijke Gedichtendag

Exotische bestemmingen in de Caraïbische zuidzee, cultuurreizen in Italië, sushi workshops in Japan of lekker bijkomen aan oostzee: In het kader van Reizen, het thema van de De Landelijke Gedichtendag 2006, organiseerde Op Ruwe Planken een prijsvraag, waarbij het winnende gedicht een reis langs diverse literaire websites gaat maken.

Gekozen uit meer dan 50 diverse inzendingen, is The Undertaker Song Vol. 6 (de laatste snelwel) van Cees Buitenduik, het winnende gedicht. Het gedicht beschrijft een plek die we tijdens de reis het liefst ongezien passeren, waarbij we opgelucht ademhalen als we het zien verdwijnen achter de horizon in onze achteruitkijkspiegel. In The Undertaker Song Vol. 6 wordt de lezer meegenomen naar een tankstation dat je kunt tegenkomen in films als U-turn en Fear and Loathing in Las Vegas. De plek wordt voorgesteld als een bizar spookhuis dat types huisvest als Necro Joey en de pompbediende met één bal links en één oog rechts. In dit gedicht voelen we ons als de reiziger, liftend naar de hemel, maar gedoemd tot de hel.

Naast een winnend gedicht, kent de prijsvraag een aantal eervolle vermeldingen. Als eerste Paul-Gerhard Küsters die ons een Duitstalig sonnet stuurde. De lezer waande zich direct op reis, je was in het buitenland. Reinier Radote hield het dichter bij huis. Zijn Station Uitgeest beschrijft een scène in de trein tussen een jongen en een meisje. Je hoopt als lezer dat die reiservaring zal leiden tot een oproepje in de Rails. Een beschrijving van blikken uitwisselen via de spiegeling van de treinruit zou gauw in een cliché kunnen vervallen, ware het niet dat 'Station Uitgeest' gewoon goed in elkaar zit.

Het winnende gedicht is vanaf nu te lezen op de website van Op Ruwe Planken. Opstapplaats Op Ruwe Planken zal vervolgd worden op de websites van komkommerenkwel, Cultuuropdecampus, Stichting schrijven, Collegeradio, Passionate en Slau.

Hieronder leest u het reisschema van het winnende gedicht.

Vertrekdatum : Donderdag 26 januari

Opstapplaats : www.opruweplanken.nl

Overige bestemmingen :3 februari t/m 9 februari: www.komkommerenkwel.nl.

10 februari t/m 16 februari www.ru.nl/cultuuropdecampus 17 februari t/m 23 februari www.schrijven.org
24 februari t/m 2 maart www.collegeradio.nl 3 maart t/m 9 maart www.passionate.nl 10 maart t/m 16 maart www.slau.nl



Ingezonden persbericht