Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Bètawetenschappen / Freudenthal Instituut

30 januari 2006

Toeval, Sudoku en de vierde dimensie op de Nationale Wiskunde Dagen 2006

De vierde dimensie in de wiskunde en in de kunst: daar weet professor Thomas Banchoff van Brown University (Providence, VS) alles van. Zijn samenwerking met Salvador Dalí op dit onderwerp resulteerde in een film die dit jaar op de Nederlandse televisie te zien zal zijn. Thomas Banchoff verzorgt een van de 42 lezingen en werkgroepen tijdens de twaalfde Nationale Wiskunde Dagen (NWD). De NWD vindt plaats op 3 en 4 februari 2006 in Noordwijkerhout en wordt georganiseerd door het Freudenthal Instituut.

De NWD is de jaarlijkse conferentie voor wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs, van vmbo tot vwo. Werkgroepen en lezingen rond thema's als wiskunde en geschiedenis, neuroscience, rekenvaardigheden en verkeer en logistiek vullen het programma.

Banchoff

Thomas Banchoff raakte als jonge student gefascineerd door de uitdaging de vierde dimensie in beeld te brengen. Dit heeft geleid tot een uitgebreide onderzoekscarrière in de meetkunde en samenwerking met vele beroemde wiskundigen, wiskundeonderwijzers en kunstenaars als Dalí en de schrijver Dionys Burger. Interactieve geometrische illustraties en schilderijen van Dalí vergezellen Banchoffs lezing.

Van toeval tot Sudoku

De NWD biedt de ruim 600 aanwezigen verder een programma met - onder andere - lezingen door Klaas Landsman over toeval, Robbert Dijkgraaf over de wisselwerking tussen de wiskunde en de natuurkunde en Leo Kroon van NS Reizigers over de planning van de materieel- en personeelsinzet bij de NS. Klaas Pieter Hart van de TU Delft gaat tijdens zijn voordracht in op de wiskunde achter de populaire Sudoku-puzzels.

Aansluitingsproblematiek

Een zeer actueel onderwerp dat ook op de NWD uitgebreid aandacht krijgt, is de aansluitingsproblematiek van voortgezet onderwijs naar hoger onderwijs. In een debat onder leiding van Joop Doorman zullen vertegenwoordigers uit het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs met elkaar in discussie gaan over oorzaken en gevolgen van de aansluitingsproblematiek.

Meer informatie

Zie de website van de Nationale Wiskunde Dagen: www.fi.uu.nl/nwd

Contactpersonen Freudenthal Instituut: Michiel Doorman (M.Doorman@fi.uu.nl) en Martin van Reeuwijk (M.vanReeuwijk@fi.uu.nl), (030) 263 5555 of nwd@fi.uu.nl

Voorlichter Celia Nijenhuis, (030) 253 3336, celia@cs.uu.nl