Gemeente Utrecht

LANCERING UTRECHTSE STEMWIJZER

Digitale Stemwijzer biedt kiezer hulp bij gemeenteraadsverkiezingen

Vanaf vrijdag 3 februari kunnen inwoners van Utrecht een stemadvies voor de gemeenteraadsverkiezingen inwinnen via de digitale Stemwijzer. Het is vooral voor de twijfelende kiezer een handig hulpmiddel om een keuze te maken. Alle lijsttrekkers van de deelnemende politieke partijen zijn uitgenodigd om vrijdagochtend de Stemwijzer live in te vullen. Hiermee wordt de Utrechtse Stemwijzer officieel gelanceerd. De gemeenteraadsverkiezingen, waaraan dit jaar dertien partijen deelnemen, vinden plaats op dinsdag 7 maart.

Stemwijzer

De Stemwijzer is een product van het landelijke instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Zij hebben dit jaar voor maar liefst 70 gemeenten een aparte stemwijzer ontwikkeld die allemaal bereikbaar zijn via www.stemwijzer.nl. Alle informatie over de Utrechtse verkiezingen en een link naar de stemwijzer is te vinden op www.utrecht.nl/verkiezingen.

De Utrechtse Stemwijzer bestaat uit 30 stellingen. Op basis van de antwoorden krijgen kiezers een persoonlijk stemadvies. Het IPP bracht eerder een Stemwijzer uit bij de Tweede Kamerverkiezingen, de Europese verkiezingen, de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschapsverkiezingen. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer werden meer dan 2 miljoen adviezen verstrekt.

Verkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op dinsdag 7 maart. De inwoners van Utrecht kunnen vooralsnog kiezen uit dertien partijen: Leefbaar Utrecht, Groenlinks, Partij van de Arbeid (PVDA), VVD, Christen Democratisch Appel (CDA), SP (Socialistische Partij), Burger en Gemeenschap, Democraten 66 (D66), ChristenUnie, Duurzaam Nederland, Zuilen Vooruit, Luis in de Pels en Utregs Glorie.


---

Noot voor de media:

U bent van harte welkom tijdens de persbijeenkomst op vrijdag 3 februari van 9.00 - 10.00 uur waarbij de vertegenwoordigers van de politieke partijen de Utrechtse Stemwijzer 'live' invullen en hiermee de Stemwijzer officieel lanceren. De bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal van het Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. A. Smits, griffier, telefoon 030 - 286 16 16, e-mail: Griffie.Gemeenteraad@utrecht.nl.

Met vriendelijke groet,

Marlies Trooster
secretaresse Griffie Gemeenteraad
kamer 1.07 stadhuis
tel: 030-2861069
e-mail: m.trooster@utrecht.nl
maandag afwezig