Ingezonden persbericht


Persbericht Dinsdag 31 januari 2005

lonsdale gabbers in burka

AZIZ presenteert EXTRIMITIES, een live-performance van hakkende Lonsdale gabbers in burka op vrijdag 3 februari in Centraal Museum Utrecht.
Staatssecretaris Van der Laan opent de manifestatie.

Wat gebeurt er als de uniformen van twee extremistische groeperingen worden vermengd tot een nieuw uniform? Is het geheel meer dan de som der delen? Versterkt de ene extremistische gedachte de andere door de eenwording van uniformen? Zwakken ze elkaar af? Of ontstaat er een explosie van extremistische energie?

Waarom is de burka, een extremistisch uniform dat in Nederland door nog geen twintig vrouwen gedragen wordt, een voorpagina- en Tweede Kameronderwerp en het gesprek van de dag? En hoezo blijft de Lonsdale outfit, extremistisch uniform van meer dan vijfentwintighonderd Nederlandse jongeren, buiten alle media, ondanks verontrustende onderzoeksrapporten en geweldsdelicten? Is het ene uniform gevaarlijker dan het andere? Hoe effectief zijn verboden op kleedgedrag? Wat maakt het één media-genieker dan het andere?

Kunstenaar/vormgever AZIZ zet zijn onderzoek voort naar de codes van kleedgedrag, media- aandacht en politieke manipulaties. Naast Times Burka Square, zijn live performance waarbij alle museumbezoekers een burka dragen, creëerde AZIZ speciaal voor de opening in Centraal Museum Utrecht: EXTREMITIES, een live performance van op muziek hakkende Lonsdale gabbers in burka.

AZIZ
AZIZ is een Nederlandse modevormgever die een eigen 'handschrift' in kleding heeft ontwikkeld. Hij speelt voortdurend met de relatie van kleding en identiteit. Kleding is als een tweede huid die de identiteit van de drager weerspiegelt en aldus 'gelezen' wordt door zijn omgeving. Het is tegelijkertijd ook een beschermlaag van al datgene wat niet openbaar en publiek gemaakt wil worden. Hij maakt gebruik van materialen die altijd anders zijn. AZIZ maakt kostuums voor opera's en hedendaagse moderne dans.

De slotmanifestatie vindt plaats op vrijdag 3 februari om 17.30 uur in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Deze laatste opening wordt verricht door staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan en ambassadeur El Mhamdi van Marokko.

NOOT VOOR REDACTIE,

Ingezonden persbericht