Technische Universiteit Eindhoven


1 februari 2006

PERSBERICHT

Intreerede Prof.dr.ir. Olaf Adan aan de Technische Universiteit Eindhoven

Met MRI-scanner de huisschimmels te lijf

Voor het eerst echt inzicht krijgen in schimmelgroei in gebouwen. Het analyseren van schades die zouten aan stenen muren en beton kunnen toebrengen. En het bekijken van opdrogende verf, maar dan ín de verflaag. Dit is sinds kort mogelijk dankzij een nieuwe toepassing van een MRI-scanner (Magnetic Resonance Imaging) voor bouwmaterialen die de onderzoeksgroep van Prof.dr. Olaf Adan heeft ontwikkeld. Adan is deeltijdhoogleraar (bio)fysische processen in poreuze materialen aan de faculteit Technische Natuurkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij spreekt op vrijdag 3 februari 2006 zijn intreerede uit.

Gezondheidsrisico
Schimmelvorming in woningen is een veelvoorkomend probleem. Maar liefst 15% van de woningen in Nederland kampen met schimmelvorming, vooral in badkamers, toiletten en andere vochtige ruimtes. Schimmelvorming kan leiden gezondheidsklachten, variërend van astmatische tot allergische reacties. Het ontstaan van schimmels is echter nog grotendeels onbegrepen, en is in nieuwe gebouwen daardoor nog altijd niet te voorkomen.

Stucwerk
De onderzoeksgroep van prof. Olaf Adan kan hier verandering in brengen. Met behulp van MRI-apparatuur, in eerste instantie ontwikkeld voor het scannen van patiënten, brengt hij de groei van de schimmels op cement, stucwerk of baksteen tot op micrometerniveau in kaart. De crux van schimmelvorming is enerzijds het vochtgehalte van het materiaal, maar nog belangrijker is de verandering van het vochtgehalte. Schimmels blijken het beste te gedijen in ruimtes die afwisselend nat of droog zijn. Zij blijken dus net als plantjes het beste te groeien als je ze af en toe water geeft.

Verven en coatings
De onderzoeksuitdaging van Adan ligt de komende jaren in het beter begrijpbaar maken van de fundamentele processen die in poreuze materialen optreden. Tot dusver was het herstel van schades door onder andere zouten of schimmels gebaseerd op ervaringskennis, met wisselend succes. Een fundamenteel begrip van de schadeprocessen kan vervolgens leiden tot het versnellen van productinnovaties. Daarbij gaat het niet alleen om het herstellen van schade aangebracht door schimmels, maar bijvoorbeeld ook bij verven en coatings. De onderzoeksgroep van Adan heeft nu een MRI-scanner ontwikkeld, die onderzoek aan bouwmaterialen kan verrichten met een zeer kleine resolutie van 5 micrometer. Hierdoor kan hij voor het eerst hechtings- en hardingsprocessen van verven en coatings van binnenin bekijken. Commerciële partijen zijn inmiddels zeer geïnteresseerd in dit onderzoek.