Universiteit van Tilburg

Overregulering dreigt in corporate governance

Oratie hoogleraar Recht & Management Erik Vermeulen

Na alle recente boekhoudschandalen is veel wet- en regelgeving uitgevaardigd voor het bestuur en de inrichting van ondernemingen. Hierbij is de aandacht echter vooral gericht op beursgenoteerde bedrijven. Voor niet-beursgenoteerde bedrijven kan de regelgeving averechts werken, stelt Erik Vermeulen in zijn oratie op 3 februari 2006 aan de universiteit van Tilburg.

Professor Erik Vermeulen betwist geenszins het belang van een meer gestructureerd beleid van wetgevers en beleidsmakers. Corporate governance discussies werden reeds gevoerd ten tijde van de Vereenigde Oostindische Compagnie en de recente boekhoudschandalen bij bijvoorbeeld Ahold en Enron bewijzen dat een grotere controle op het management wenselijk en noodzakelijk is. Maar de huidige ontwikkelingen lijken te ver te gaan. Er is sprake van grote hoeveelheden dwingende regels en aanbevelingen die vooral op maat zijn gesneden van beursgenoteerde bedrijven. Steeds vaker rijst de vraag hoe de vele niet-beursgenoteerde ondernemingen hiermee moeten omgaan. Deze grote en gevarieerde groep van bedrijven is van groot belang voor de werkgelegenheid en de economische groei van een land. Daarom is de tijd rijp om meer alternatieven te ontwikkelen voor de inrichting en structuur van deze ondernemingen, concludeert de deeltijdhoogleraar in zijn oratie getiteld "Making Sense of Corporate Governance: The Case of Non-Listed Companies".

België
In België is vorig jaar de Code Buysse geïntroduceerd met aanbevelingen voor niet-beursgenoteerde ondernemingen. En ook de European Venture Capital Association heeft richtlijnen uitgevaardigd die snelgroeiende ondernemingen moeten helpen bij de inrichting van hun bedrijf. Deze richtlijnen zijn een verzameling van aanbevelingen en beginselen die in de praktijk reeds worden gebruikt door succesvolle bedrijven. Vermeulen vindt dat er veel te zeggen is voor deze aanpak. Niet-beursgenoteerde ondernemingen zijn niet altijd in staat zelf de optimale vennootschapsrechtelijke en contractuele bepalingen te kiezen. Zij hechten terecht vaak meer waarde aan het ondernemen zelf, waarbij juridisch advies met tegenzin wordt ingeroepen. Een enkele serie van richtlijnen kan echter onmogelijk voor elk niet-beursgenoteerde ondernemingen geschikt zijn. Het naast elkaar bestaan van diverse richtlijnen is daarom toe te juichen en zal de 'regelgevende instanties' dwingen hun aanbevelingen up-to-date te houden. Maar voordat meer van dergelijke initiatieven genomen worden, wil Vermeulen het effect van het Belgische en Europese initiatief onderzoeken.

Seminar

Deze oratie zal worden voorafgegaan door een mini-seminar waarin beleidsmakers, advocaten, specialisten uit het bedrijfsleven en wetenschappers zullen discussiëren over de 'overregulering' in corporate governance.

Prof.mr.dr. E.P.M. (Erik) Vermeulen (1969) is sinds 1 september 2005 deeltijdhoogleraar Recht en Management aan de Universiteit van Tilburg en daar tevens verbonden aan het Center for Company Law en het Tilburg Law and Economics Center (TILEC). Hij studeerde van 1994-1998 Nederlands recht (cum laude) in Tilburg en promoveerde in 2003 (cum laude) op het proefschrift "The Evolution of Legal Business Forms in Europe and the United States". Vermeulen is gespecialiseerd in ondernemingsrecht, vennootschapsrecht en corporate governance en is regelmatig spreker bij (internationale) congressen over vernieuwingen in het vennootschapsrecht en Corporate Governance. Vermeulen is tevens werkzaam als 'Legal Counsel' bij Philips International BV.

Noot voor de pers
De oratie van Erik Vermeulen start om 16.00 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2. De oratie wordt voorafgegaan door een miniseminar dat aanvangt om 12.30 uur in de Ruth Firstzaal, Gebouw A. Meer informatie over het seminar is te vinden op www.tilburguniversity.nl/tilec/ of via tel: 013 466 8703, e-mail: tilec@uvt.nl. De oratie van Erik Vermeulen is verkrijgbaar via de Afdeling Voorlichting & Externe Betrekkingen, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl. Professor Vermeulen is bereikbaar via tel: 013 466 8023, e-mail: e.p.m.vermeulen@uvt.nl. Persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten. Informatie over wetenschappers van de UvT: www.uvt.nl/webwijs/.

UvT Persbericht