Wethoudersdebat over de betaalbaarheid van het huren

De nederlandse woonbond

Vrijdag 3 februari discussieren de wethouders wonen van Amsterdam, Utrecht, Schoonhoven en Zoetermeer over de gevolgen van het huurbeleid dat minister Dekker (VROM) wil voeren. Woonbonddirecteur Mária van Veen leidt dit debat. Centrale vraag is hoe grote huurverhogingen en het liberaliseren van 25 procent van de huursector plaatselijk uitpakken. Volgens de Nederlandse Woonbond zijn de gevolgen desastreus. De vraag is of de wethouders het daarmee eens zijn. En zo ja, wat zij doen om de negatieve effecten ervan te neutraliseren. U bent van harte welkom bij dit debat aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. Het debat begint om 15.40 uur. Plaats: Vakbondsmuseum Amsterdam. Het debat maakt onderdeel uit van het door de Nederlandse Woonbond georganiseerde symposium 'Kwart huurders vogelvrij?'. Dit symposium begint om 13.00 uur.

De deelnemende wethouders zijn:

0 de heer D. Stadig (Amsterdam);

0 mevrouw M.L. van Kleef (Utrecht);

0 de heer J. Huizinga (Schoonhoven);

0 mevrouw G.M. Smid-Marsman (Zoetermeer).

Het publiek bestaat uit zo'n honderd huurders die actief zijn in huurdersorganisaties. Behalve het debat met de wethouders biedt het programma ook inleidingen van enkele deskundigen van verhuurderszijde en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

De sprekers zijn:

0 mevrouw O.I. Nollen, beleidsmedewerker Wonen en Economie van de VNG;
0 de heer A. van der Vlist, beleidsdirecteur bij verhuurder Vestia Groep Rotterdam;
0 de heer J. Kerstens, lid raad van bestuur verhuurder BPF-Bouw;
0 mevrouw M. van Veen, directeur Nederlandse Woonbond.

Achtergrond
Realisatie van Dekkers huurplannen betekent dat alle huren de komende jaren fors stijgen. Binnen enkele jaren vervalt de huurprijsbescherming bij minimaal een kwart van de huurders. De verhuurder is dan vrij in het vaststellen van de huurhoogte. Nu kunnen verhuurders dat in een beperkt aantal gevallen en alleen bij nieuwe huurcontracten. Het vrijgeven van huren in een overspannen woningmarkt is volgens de Woonbond onacceptabel en zal leiden tot schrijnende situaties en huisuitzettingen. Het voorgestelde huurbeleid wordt in een Algemeen Overleg van de Tweede Kamer op 22 februari besproken. Op 8 april demonstreert de Woonbond samen met tientallen andere maatschappelijke organisaties op De Dam in Amsterdam.

V06.0277.PR
Amsterdam, 2 februari 2006

noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht