Universiteit Maastricht

1 februari 2006
University College: een volwassen gebouw voor een volwassen opleiding Officiële opening nieuw gebouw op 3 februari door NUFFIC-directeur Sander van den Eijnden

Op vrijdag 3 februari opent het University College Maastricht (UCM) officieel de deuren van het nieuwe gebouw. De renovatie van het vijftiende eeuwse klooster aan de Zwingelput 4 past perfect in het concept waar het UCM voor staat: modern in zijn onderwijsinnovatieve concept, binnen het oude beproefde liberal arts kader. Sander van den Eijnden, directeur van NUFFIC (de landelijke organisatie voor internationale samenwerking in het onderwijs) zal de officiële opening verrichten, gevolgd door de diploma-uitreiking aan de nieuwe lichting bachelors.

In zijn openingsspeech bespreekt Sander van den Eijnden de vele verschijningsvormen van internationalisering in het onderwijs, zoals hij die als directeur van NUFFIC in de dagelijkse praktijk tegenkomt. Die internationale benadering is karakteristiek voor Liberal Arts Colleges zoals UCM. Zo heeft ruim vijftig procent van de UCM-studenten een buitenlandse nationaliteit. Een groot deel van de Nederlandse studenten heeft bovendien een dubbele nationaliteit. De gehele studentenpopulatie bestaat uit meer dan 35 nationaliteiten.Daarnaast breekt het University College Maastricht met de Nederlandse traditie van vaste curricula. In plaats daarvan krijgen geïnteresseerde en getalenteerde studenten de mogelijkheid om de opleiding op basis van individuele academische interesse en capaciteiten in te vullen. Kortom: een bacheloropleiding zoals bama bedoeld is: een brede basis met uitstekende aanknopingspunten voor specialisatie in de masterfase.

De Zwingelput 4, ook wel de Nieuwenhof genoemd, is een complex waarvan het oudste deel uit de vijftiende eeuw dateert en waar in de eeuwen daarna delen aan toegevoegd zijn. Het is gebouwd tegen de stadswal van Maastricht. Het gebouw is sinds 1988 in bezit van de UM en heeft in deze periode de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en het Studenten Service Centrum gehuisvest. Het renovatie-ontwerp komt van de tekentafel van architectenbureau En-En uit Eindhoven. Met de renovatie is een treffende combinatie tot stand gebracht tussen de moderne UCM-faciliteiten en de historie van het gebouw. Centraal in het gebouw is de common room gerealiseerd, een typische UCM-faciliteit die ruimte biedt aan studenten voor (kennis)uitwisseling en ontspanning. De collegezaal is in de voormalige kerk ondergebracht en is daar als een houten meubel in geplaatst zodat de ruimtelijkheid van de kerk gehandhaafd blijft. De zone tussen de stadswal en de historische bebouwing is vormgegeven als een buitenruimte, overdekt met een glaskap, waardoor in deze zone een gematigd buitenklimaat heerst.

Noot voor de pers:
De openingsceremonie duurt van 15.00 tot 16.30 uur en bestaat uit een officiële inauguratie, gevolgd door de graduation ceremony van de nieuwe lichting bachelors. De pers is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn (aanmelding vooraf op een van onderstaande adressen is dringend gewenst).
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Ans Netjes, tel. 043 388 5470, e-mail ans.netjes@ucm.unimaas.nl. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.