Gemeente Putten

Gemeente Putten gaat overlast hondenpoep aanpakken (01-02-2006)


---

Putten, 1 februari 2006

Vrijdag 3 februari 2006 omstreeks 11.00 uur zal wethouder E.H. de Graaf de hondenpoepstrook aan de Van Geenstraat naast het sportpark Putter Eng schoonmaken met behulp van een hondenpoepzuiger. Deze schoonmaakactie geldt als aftrap voor de aanpak van de overlast door hondenpoep. Hondenpoep scoort hoog in de top tien van ergernissen en samen met de hondenbezitters moet het mogelijk zijn om iets aan de overlast te doen.

In de Algemene plaatselijke verordening is geregeld dat de eigenaar of houder van een hond verplicht is - binnen de bebouwde kom- de uitwerpselen van de hond onmiddellijk op te ruimen, met uitzondering van de locaties die door het college van burgemeester en wethouders zijn aangewezen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in totaal 21 locaties aangewezen als hondentoilet of hondenpoepstrook. De gemeente Putten houdt deze hondentoiletten en hondenpoepstroken wekelijks schoon. Op alle andere locaties binnen de bebouwde kom is de houder/eigenaar van de hond verplicht de hondenpoep op te ruimen.

Dit is een belangrijke verandering voor hondenbezitters: vóór de wijziging van de Apv was de houder/eigenaar van de hond namelijk verplicht de hondenpoep op te ruimen op gedeelten van de weg bestemd of mede bestemd voor voetgangers en op voor publiek toegankelijke kinderspeelplaatsen, zandbak of speelweide.

Inwoners die gewend zijn hun hond in een groenstrook, onder struikjes of in bosjes en bermen uit te laten, zijn nu verplicht de hondenpoep op te ruimen als deze locaties niet zijn aangewezen als hondentoilet of hondenpoepstrook.

In de Apv is ook geregeld dat de eigenaar of houder van een hond verplicht is te allen tijde de hond binnen de bebouwde kom aan te lijnen, met uitzondering van het hondenuitloopterrein in de Groene Scheg.

De gemeentelijke opsporingsambtenaren controleren regelmatig of inwoners van Putten zich aan de regels houden.

De bekeuring voor het niet opruimen van hondenpoep bedraagt 75,00 per overtreding.

Het laten loslopen van een hond in een speeltuin, speelweide of zandbak kost 75,00; op andere plaatsen binnen de bebouwde kom bedraagt de boete 50,00.