FNV Horecabond: VNO-NCW, toon leiderschap en fluit KHN terug

Fnv horecabond

VNO-NCW, toon leiderschap en fluit Koninklijk Horeca Nederland terug!

De FNV Horecabond roept VNO-NCW, aan het begin van VNO-NCW's Bilderbergconferentie 'Leiderschap is Meesterschap' van 3 en 4 februari a.s. op leiderschap te tonen op het gebied van arbeidsverhoudingen. Deze verhoudingen staan op dit moment in Nederland sterk onder druk. Denk hierbij aan de huidige ontwikkeling dat werkgeversorganisaties, als het gaat om het afsluiten van collectieve arbeidsvoorwaarden, steeds vaker kiezen voor kleine, niet-representatieve werknemersorganisaties die het niet zo nauw nemen met de belangen van werknemers. Deze ontwikkeling is niet alleen te zien in kleinere sectoren; zelfs in de horeca, wat een van de grootste sectoren is met ruim 300.000 medewerkers die onder de horeca CAO vallen, kun je hier niet om heen.

In de horeca heeft een prominent lid van VNO-NCW, Koninklijk Horeca Nederland, in 2005 een CAO afgesloten met een werknemersorganisatie die nog niet eens een paar honderd leden heeft in de sector. Samen zijn zij onfatsoenlijke arbeidsvoorwaarden overeengekomen. De FNV Horecabond en het CNV hebben bedankt voor de eer om deze CAO te ondertekenen. De FNV Horecabond is sinds december 2005 een campagne gestart (www.fatsoenlijkehorecaCAO.nl) om te komen tot een nieuwe horeca CAO waar de werknemers in de horeca er, in tegenstelling tot de huidige horeca CAO, niet op achteruit gaan en waar zij enige financiële zekerheid krijgen. Bepalingen als 'geen werk, geen loon'als ook het zes maal kunnen afsluiten van een bepaalde tijd contract, dienen van tafel geveegd te worden.

De FNV Horecabond verwacht van VNO-NCW als maatschappelijk invloedrijke organisatie die in alle centrale overlegorganen zitting heeft zoals de Stichting van de Arbeid en de SER, dat zij zichzelf een voortrekkersrol toebedeelt om de arbeidsverhoudingen in Nederland weer in evenwicht te brengen. Helaas staat dit onderwerp niet geagendeerd voor de tweedaagse conferentie over 'Leiderschap is Meesterschap', iets wat de FNV Horecabond een gemiste kans vindt. Het zou goed geweest zijn als daar, gezien de huidige ontwikkelingen, tijd voor ingeruimd zou zijn.

De FNV Horecabond voert op vrijdag 3 februari a.s. actie bij de start van de VNO-NCW-conferentie 'Leiderschap is Meesterschap' in hotel Bilderberg te Oosterbeek.


Noot voor de redactie (

FNV