Alles van informatie is waardevol

Norea

Persbericht

ALLES VAN INFORMATIE IS WAARDEVOL

Beveiligen blijft mensenwerk

Opnieuw is de overheid in het nieuws met vertrouwelijke informatie die op straat terecht kwam. 'Gegarandeerd moet worden dat niets meer zal uitlekken' was de reactie. IT-auditors, professionals in informatiebeveiliging en het beoordelen daarvan, zijn van mening dat 100% garanties nooit geboden kunnen worden. Beveiligen blijft mensenwerk.

'Wel kan door middel van allerlei technische maatregelen, zoals vercijfering van de gegevens, het blokkeren van pc-poorten, het creëren van gesloten netwerken etcetera, voorkomen worden dat gegevens ten onrechte op straat komen te liggen', zegt Adri de Bruijn, voorzitter van NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors. 'Hoe belangrijker en waardevoller de gegevens, hoe meer inspanningen een organisatie moet verrichten en kosten moet maken om die gegevens te beveiligen. De waarde van informatie wordt vaak onderschat. Investeer daarom in informatiebeveiliging. En hoewel iedereen dit vindt, zien we de investeringen in informatiebeveiliging nog maar beperkt toenemen.'

Alle investeringen ten spijt, de mens blijft de zwakste schakel. Hij kan gegevens opzettelijk of onopzettelijk laten slingeren en bekend maken. Hij kan de poorten van de beveiliging weer openen. Technisch kan hem dat erg lastig worden gemaakt, maar niet alles is te voorkomen. 'Het bewustzijn van de waarde van informatie is cruciaal. Niet alleen informatie op papier, maar ook in computers en USB-sticks. Sommige informatie is waardevol en moet beschermd worden. Dat bewustzijn is moeilijk te bevorderen; juist omdat we in onze informatiemaatschappij informatie in overvloed hebben en het iets vluchtigs lijkt. Documenten die vroeger in een kluis werden gelegd, worden nu in een memory stick aan de sleutelbos meegenomen. De waarde van informatie wordt onvoldoende beseft', aldus Adri de Bruijn.